TERUGBLIK RAAD [2010-2014]

Op deze pagina vind je een selectie van mijn successen en soms van mijn teleurstellingen in de Leidse gemeenteraad 2010-2014. Voor GroenLinks heb ik met optimistische, creatieve en constructieve bijdragen in en buiten de raad geprobeerd iets bij te dragen aan de ‘ruimtelijke kwaliteit’ van de stad. De selectie is niet chronologisch.

1: Leiden krijgt een Kweektuin Singelpark:
Door een motie over tijdelijk gebruik van braakliggende grond in het Stationsgebied kreeg Leiden een kweektuin voor het toekomstige Singelpark.
Over de Kweektuin Singelpark
Site van de Kweektuin

kweektuin-singelpark-4

De Kweektuin Singelpark

2: Cultuur vult leegstaand gemeentelijk vastgoed:
Door een motie sloot Leiden een convenant met het Cultuurfonds en HOD-leegstandsbeheer. Hierdoor kan de Leidse culturele sector gebruikmaken van [tijdelijk] leegstaand gemeentelijk vastgoed.
‘Leeg in Leiden’
Site van het Cultuurfonds

Cultuur in plaats van leegstand!

3: Overkoepelend leegstandsbeleid:
Leiden krijgt een zichtbaar, actief en overkoepelend gemeentelijk aanspreekpunt waar aanbod van leegstand en vraag naar ruimte elkaar kunnen ontmoeten. Een aanspreekpunt dat meedenkt, actief contacten legt en partijen in de stad met elkaar verbindt.
Motie overkoepelend leegstandsbeleid

Luister hier naar een interview over het leegstandsloket en de herontwikkeling van het Stationsgebied.

4: Versnelde herinrichting openbare ruimte Stationsplein:
Gelijk met de ontwikkeling van het ‘Gat van der Putte’ wordt nu ook de openbare ruimte van het Stationsplein heringericht.
Motie herinrichting Stationsplein

5: Sociale woningbouw in Dieperhout:

Mijn bijdrage in de raad over het belang van vasthouden aan de eis van 20% sociale woningbouw in Dieperhout.
Het amendement werd helaas verworpen.

6: Leiden krijgt een ‘hier kan kunst kaart’:
Hulde hier voor Robbert van Heuven, ons duo-raadslid cultuur. Ik schreef het op in het GroenLinks verkiezingsprogramma 2010-2014 maar dankzij Robbert heeft Leiden echt een ‘hier kan kunst kaart’. 13 locaties  in de stad zijn aangewezen voor beeldende kunst met een tijdelijk karakter.
‘Trots op de ‘HKKK’

Hier kan kunst op de Maliebaan

7: Behoud Duurzaam Mobiliteits Centrum na 2017
De bouw van twee ondergrondse parkeergarages kon GroenLinks helaas niet tegenhouden. Maar door een motie zal Leiden wel volledige medewerking verlenen aan een mogelijke onafhankelijke doorstart na 2017 van het Stadsparkeerplan aan de Haagweg.
‘Leiden zie nooit ‘ja’ tegen de parkeergarages’
Motie behoud DMC

8: Hergebruik van de ‘Van der Klaauwtoren’
In en maar vooral buiten de raad heb ik mij ingezet voor het behoud van de monumentale ‘Van der Klaauwtoren aan de Kaiserstraat. Het heeft helaas niet gebaat. Ondanks een goed plan voor hergebruik, een kunstzinnige protestactie en een petitie besloot de Universiteit Leiden de toren toch te slopen. De grond ligt nu al meer dan een jaar braak [zie Singelstrand]
‘Foutje!’
‘Praesedium Libertatis: wat u niet mocht zien van de universiteit. #IloveVDK’

Protestposter door Walter van Peijpe

9: Aanpak water overlast Oude Kooi:
Eindelijk is er geld voor de aanpak van de wateroverlast in de Oude Kooi. Mijn oproep om tegelijkertijd de wijk duurzamer en groener in te richten vond helaas geen gehoor.
‘Droge voeten en groene vingers in de Oude Kooi’

10: Erfgoed071 en de redding van een balkon:
Bij de sloop van een aantal gebouwen voor de herontwikkeling van het Stationsgebied blijft het monumentale balkon van het  KvK-gebouw behouden. Ook de wederopbouwperiode hoort nu bij het Leidse culturele erfgoed.
Hier een uitgebreid artikel over de Leidse erfgoednota en het balkon

KvK2

Het KvK-balkon

11: ‘Leiden, Stad van Ontdekkingen’ ook duurzaam en innovatief:
Volgens GroenLinks zijn ‘internationale kennis en historische cultuur’ niet genoeg om van Leiden een echte stad van ontdekkingen te maken. Een moderne stad is geen museum maar is duurzaam, creatief, constant in beweging en loopt vooruit op de ontwikkelingen in de maatschappij.
‘GroenLinks en de Stad van Ontdekkingen’

12: Aanpak kantorenleegstand:
Een belangrijk punt voor GroenLinks  de afgelopen vier jaar. Mijn ‘Kraakmotie vroeg al in 2010 om een actief Leids leegstandsbeleid. Er kwam een onderzoek naar leegstand op de Leidse kantorenmarkt, het terugdringen van kantorenleegstand werd een ‘prestatie-indicator’ in de begroting, de regionale kantorenstrategie werd aangescherpt en Leiden kreeg een ‘kantorenloods’.
Leegstand in Leiden’

Bijeenkomst ‘Leegstand in Leiden’ door werkgroep ‘Leidse Ruimte’

13: Stadsschapen, niet maaien maar grazen:
In  GroningenMaastrichtAmersfoort grazen al stadsschapen. Ik heb gevraagd aan het college van B&W of we in Leiden ook een schaapskudde kunnen krijgen.
“Het zou kunnen dat een schaapskudde misschien iets duurder is  dan machinaal maaien. Maar als je niet alleen kijkt naar wat iets kost maar ook naar wat iets opbrengt dan denk ik dat het schaap het wint van de grasmaaier. Stadsnatuur is heel veel waard en een glimlach is onbetaalbaar”
Kijktip: ‘Reportage op TV-West’
‘Plezier is ook wat waard’
‘Niet maaien maar grazen’

schapen boom

Stadsherder Elzo en zijn schapen rusten uit in het park bij het Noordeinde

14:De fontein van Constant:
Leiden heeft een bijzondere fontein. Dankzij de aandacht in de raad hiervoor blijft deze fontein van Constant Nieuwenhuijs behouden.
‘Voorzichtig met de fontein!’

De fontein van Constant op het Kooiplein

14: Klushuizen ook in Leiden!:
GroenLinks Leiden is enthousiast over het concept van de klushuizen. Ik denk dat dit ook voor Leiden een interessant instrument kan zijn om de kwaliteit en diversiteit in bepaalde wijken te verbeteren. Ik stelde er schriftelijke vragen over. Het college reageerde positief. In de Zeeheldenbuurt zullen de eerste Leidse klushuizen komen.
‘Klushuizen ook in Leiden?’

Klushuis ‘De Zwarte Parel’ in Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s