Net als vele andere Nederlandse steden heeft Leiden te maken met leegstand. Kantoren, winkels, maar ook gemeentelijke panden staan ook bij ons vaak langdurig leeg. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) hebben we hier helaas niet te maken met een tijdelijke dip, maar met een structurele verandering in de vraag naar kantoor- en winkelruimte. Het ziet er dus naar uit dat Leiden ook ná de crisis zal blijven zitten met een breed palet aan leegstaande panden…
In het afgelopen jaar is er al veel gesproken en geschreven over het bestrijden van leegstand in Leiden. Tijdelijke initiatieven, transformaties, culturele projecten, ondernemersbijeenkomsten; ze worden allemaal genoemd als mogelijke oplossingen voor de huidige leegstandskwestie. Maar hoe organiseer je dergelijke initiatieven eigenlijk? Gemeentelijke beleidsstukken benadrukken de noodzaak van ‘faciliteren’ en ‘stimuleren’, en het ‘stellen van kaders’ of ‘scheppen van voorwaarden’. Maar hoe doe je dat precies? En is dat ook écht wat nodig is?
LEIDSE RUIMTE wil het Leidse leegstandsdebat een praktische draai geven.
Op woensdag 29 januari organiseren we daarom een open bijeenkomst voor iedereen die direct of zijdelings betrokken is bij leegstand in Leiden.
Wat kunt u deze avond verwachten?
- Inleiding door architecte Ianthe Mantingh (Locus Architecten)
Hoe ziet leegstand in Leiden eruit? Wat is het probleem? - Presentaties van o.a. de Gemeente Rotterdam, ANNA Vastgoed & Cultuur en CRWDBLDNG
- Een levendig debat over de concrete aanpak van leegstand in Leiden o.l.v. gemeenteraadslid Walter van Peijpe
U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. De avond zal plaatsvinden in het Rijnlands Architectuur Platform (RAP), Nieuwstraat 33 in Leiden.
Wij verzoeken u om u via het volgende emailadres even aan te melden: leidseruimte@gmail.com. Heeft u vragen, stuur ons dan ook gerust een mailtje..! Of kijk even op onze eventpage op Facebook.