Smitsloo wil Van der Klaauwtoren kopen! #Sleutelstad.nl

Smitsloo wil Van der Klaauwtoren kopen en sloop stilgelegd

Door: Chris de Waard [Sleutelstad.nl]

Afbeelding bij Smitsloo wil Van der Klaauwtoren kopen; sloop stilgelegd

Op de plek van het 'blauwe gebouw' wil de universiteit statige herenhuizen aan het water laten bouwen. De aangrenzende Van der Klaauwtoren wordt als het aan de universiteit ligt definitief gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woontoren. Die wordt circa 10% hoger dan de bestaande bouw. (Afbeelding: Molenaar & Van Winden architecten).

26 maart 2012

GroenLinks gemeenteraadslid Walter van Peijpe start deze week een slotoffensief om de Universiteit Leiden te laten inzien dat het slopen van de Van der Klaauwtoren een onzalig plan is. Via een speciale LinkedIn groep verzamelde Van Peijpe de afgelopen weken al meer dan honderd steunbetuigingen van mensen die vinden dat het monumentale gebouw niet verloren mag gaan. Ondertussen begon de universiteit al met de sloop, maar die werd binnen enkele dagen stilgelegd, omdat er eerst extra veiligheidsonderzoek nodig blijkt te zijn voor er daadwerkelijk gesloopt kan worden.

Inmiddels is er ook een mogelijke koper voor de toren. Projectontwikkelaar Menno Smitsloo vindt dat de universiteit haar sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen en het voormalige zoölogisch laboratorium niet moet slopen. Hij is bereid het gebouw tegen redelijke condities over te nemen en het een passende bestemming te geven. “Ik ga niet aan een dood paard trekken, maar als de universiteit erover wil praten, moeten ze me maar bellen. Ik wil er serieus naar kijken.”

Smitsloo denkt in elk geval dat herontwikkeling een prima alternatief is voor sloop en herbouw. “De markt voor nieuwbouwappartementen is de afgelopen jaren natuurlijk flink verslechterd.” Ook Van Peijpe kan zich niet voorstellen dat de cijfers waarop de universiteit zich enkele jaren geleden baseerde nog kloppen: “Ze gaan er vanuit dat nieuwbouw ongeveer een miljoen meer oplevert dan herbestemmen, maar dat je kunt je gerust afvragen of dat nog actueel is. Er is nu veel meer vraag naar een appartement in een mooi historisch gebouw. Bovendien loopt de universiteit dan het slooprisico niet. En dat is fors. Je weet nooit wat je tegenkomt”.

Een woordvoerder van de universiteit denkt dat het rijkelijk laat is om in dit stadium nog met Smitsloo in gesprek te gaan: “Er is maanden niets gebeurd en we zijn nu zelfs al met slopen begonnen, maar uiteraard staat niets hem in de weg om zijn interesse in elk geval kenbaar te maken”.

Deze week verzamelt Van Peijpe nog reacties van mensen die de Van der Klaauwtoren voor Leiden willen behouden. Maandag overhandigt hij zijn oproep aan het College van Bestuur van de Universiteit.

 

Artikel van Sleutelstad  26-03-2012

2 Reacties op “Smitsloo wil Van der Klaauwtoren kopen! #Sleutelstad.nl

  1. Prima initiatief. Laat dit monumentale gebouw vooral een mooie nieuwe bestemming krijgen in plaats van gesloopt te worden.

  2. Het is een prachtig gebouw. In deze tijden van duurzaam renoveren kan het een prachtig prestige object zijn een mooi voorbeeld hoe we met elkaar een nieuwe koers in kunnen slaan. Ik heb geen technisch rapport gezien over dat het zo slecht zou zijn dat het gesloopt moet worden op die gronden. Dus laat Leiden zijn mooie karakteristieke toren houden! Bedankt Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s