Leeg in Leiden?

De gemeente zal zich gaan inspannen om haar lege panden tijdelijk beschikbaar te stellen voor partijen met een culturele- of maatschappelijke doelstelling. Bij de behandeling afgelopen dinsdag van de tweede bestuursrapportage, kreeg de motie van GroenLinks, die hiertoe opriep, een meerderheid in de raad. Na de zomer zal het college aan de raad rapporteren of er successen zijn geboekt of niet.

Uit de bestuursrapportage bleek dat er zo’n 20 panden van de gemeente tijdelijk leeg staan. Deze leegstand kostte de gemeente dit jaar € 350.000.=. Natuurlijk wordt wel geprobeerd deze panden te verkopen maar eenvoudig zal dat niet zijn. GroenLinks vindt dat in de tussentijd deze panden beter benut kunnen worden dan nu het geval is. Bijvoorbeeld door ze beschikbaar te stellen voor makers van beeldende kunst, theater of muziek of voor kwetsbare groepen in afwachting van doorstroming naar reguliere huisvesting.

Dat leegstand van panden de gemeente geld kost vindt GroenLinks nog niet eens het grootste probleem. Belangrijker is dat het vooral niets bijdraagt aan de stad. “Als het dan toch geld kost, laat het dan in ieder geval cultureel of maatschappelijk ook iets opleveren” is de logische gedachte van GroenLinks. Met veel goede wil en creativiteit moet het voor de gemeente mogelijk zijn om gebruikers voor de leegstaande panden te vinden die blij zullen zijn met een tijdelijke ruimte tegen een redelijke vergoeding.

GroenLinks verwacht veel van het college na de zomer. Leegstand is een verspilling van schaarse ruimte, die wij ons niet kunnen veroorloven. In andere steden zijn talloze voorbeelden te vinden van succesvol tijdelijk gebruik. Er is geen enkele reden te verzinnen waarom dit in Leiden niet zou kunnen.

Voorbeelden van tijdelijk gebruik in andere steden:

http://www.stipo.nl/Tussentijd_Rotterdam

http://www.annavastgoedencultuur.nl/

http://www.slak.nl/slak/

http://www.amsterdam.nl/ondernemen/bedrijfsruimte/stadsloods/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s