Stadsarchitect

stadsdieren-4

Een eerder bericht op deze site was een reactie op de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink. Hij beschrijft hierin de ‘kwaliteit’ van Leidse binnenstad  ….”Een rommelige inrichting van de openbare ruimte, schreeuwerige goedkope reclame-uitingen en puien zonder kwaliteit met slechte materiaalkeuzes, overal uitstallingen, geen rust, geen verwijzingen naar de historische kwaliteit die nog aanwezig is”….. Inmiddels heeft de gemeente in januari het ‘programma Binnenstad’ gepresenteerd. Een integrale visie die gericht is op de verbetering van de kracht en de kwaliteit van de gehele binnenstad. …..“De opstellers van de visie zijn een ontdekkingsreis begonnen door van buiten naar binnen te kijken. Op die reis hebben zij de ruimte genomen voor benchmarks met andere steden; voor top-down analyses,  gecontroleerd met bottom-up realisme; en heel belangrijk: specifieke marktexpertise toegevoegd op gebied van retail en binnenstadeconomie. En tot slot hebben marktpartijen hun feedback gegeven op de ontwikkelde visie, met een positief resultaat. “….. [voorwoord programma Binnenstad pag 1] Het verhogen van de kwaliteit van de openbare ruimte en de gebouwde omgeving speelt terecht een belangrijke rol in de ontwikkelde visie. Maar  tenenkrommende ‘city-marketing peptalk‘  is niet genoeg om een positief resultaat te behalen. Om deze ambitie waar te maken zal een oplossing gevonden moeten worden voor de vergaande versnipperde verantwoordelijkheden binnen de gemeente voor het ontwerp en beheer van de openbare ruimte. plantsoenOp een vorige week door GroenLinks-Leiden georganiseerde avond over de ruimtelijke ordening van Leiden in de nabije toekomst  stelde gastspreker, architect Fons Verheijen in een vurig pleidooi voor om deze verantwoordelijkheden aan een ‘stadsarchitect’ te geven. Deze staat als  adviseur van het college boven de ambtelijke partijen en toetst alle beleidsbeslissingen, die betrekking hebben op de openbare ruimte en de gebouwde omgeving, op samenhang en kwaliteit. Een interessant idee dat zeker de moeite waard is om verder uitgewerkt te worden.

lees artikel ‘stadsarchitect’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s