Hotel Savoy = Villa Allegonda

villa-allegonda-copy1

Naar een ontwerp van Menso Kamerlingh Onnes verbouwde J.J.P. Oud in 1916-1917 de door de Leidse architect Jesse ontworpen ‘Villa Sigrid’, gelegen op een duin in Katwijk aan Zee. J.J.P. Oud’s villa ‘Allegonda‘, met glas-in-lood ramen van Theo van Doesburg, wordt gezien als een vroeg voorbeeld van ‘De Stijl-architectuur‘. [lees ook] De villa heet nu ‘Hotel Savoy‘. Zowel binnen als buiten is weinig meer over van het originele ontwerp. hotel-savoyDe eigenaar van ‘Hotel Savoy’ wil het liefst een nieuw hotel bouwen op het duin, maar de villa is op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Er is zelfs een ‘Comité Alllegonda‘ dat zich inzet om de villa weer te herstellen in zijn oorspronkelijke staat. De gemeente Katwijk is enthousiast. Deze nieuwe ‘Villa Allegonda’ zou een enorme cultuurhistorische attractie kunnen worden. Ook Utrecht, de stad van Gerrit Rietveld, ziet in dat de reconstructie van moderne architectuur veel extra toeristen kan trekken. In de Vinex-wijk ‘Leidsche Rijn’ wil de gemeente, in het nog aan te leggen ‘Rietveld Park’, replica’s van beroemde werken van Rietveld bouwen. In Rotterdam staat al, op een hele andere plek dan het origineel, een beroemde replica: ‘Café de Unie’ van J.J.P Oud. Reconstructies van [moderne] monumenten hebben ongetwijfeld een toeristische waarde. De vraag is echter of zij ook een cultuurhistorische waarde hebben. Zijn deze architectonische attracties niet uitsluitend een vorm van city-marketing? Is het wel mogelijk de ‘ziel’ van een gebouw te reconstrueren? Gaat reconstructie niet in tegen de filosofie van het moderne: de vooruitgang?


2 Reacties op “Hotel Savoy = Villa Allegonda

  1. Pingback: Gerrit Rietveld in Noordwijk 2 « WALTER VAN PEIJPE

  2. Het huidige plan van Hoek/Van Egmond is het toppunt van horizonvervuiling! erger dan de windmolens op zee is dit wanstaltige plan. Een grote misser als hier toestemming voor verleend wordt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s