Al 16 jaar NIMBY

nimbyDeze foto is niet gemaakt in één of ander volkstuinencomplex. Het is de achtertuin van vrienden die wonen aan de rand van de dichtbevolkte Leidse binnenstad. Al 16 jaar genieten zij van hun vrije en groene uitzicht. Hun achtertuin kijkt namelijk uit op een onontwikkelde spoorzône die tot 1993 gebruikt werd door de firma Van Gend & Loos.

La Linea in de Hoven

La Linea in de Hoven

Een groot stuk grond is sinds 1996 in gebruik als parkeerterrein [deelgebieden Bon Bon en Oase in het bestemmingsplan uit 2005]. Parkeren kan hier alleen op het maaiveld. Projectontwikkelaar La Linea Leiden C.V. mag de deelgebieden Amfibisch Wonen en de Hoven gaan bebouwen. Voor dit laatste gebied is een plan ingediend om 72 eengezins-koopwoningen in traditionele stijl [baksteen met houten kozijnen en keramische dakpannen] te realiseren. Elders in het gebied staan 50 twee-onder-een-kap woningen gepland. Het is onbegrijpelijk dat een zo groot binnenstedelijk gebied zo lang op ontwikkeling moet wachten en vooral dat hier geen groots eigentijds stedenbouwkundig plan voor is.

Westerdok blok Meyer & Van Schooten

Westerdok blok Meyer & Van Schooten

De locatie en het programma [stedelijk wonen, een parkeergarage, veel groen en misschien wel veel meer] vragen om een vooruitstrevende en spectaculaire invulling met vooral een hoge dichtheid. Dat dit kan laat het Westerdokseiland in Amsterdam zien. De gemeente Leiden is duidelijk conservatiever en minder ambitieus. Dat is jammer en vooral zonde van de ruimte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s