Gerrit Rietveld in Noordwijk 2

Geachte gemeente Noordwijk,

Ik ben zo vrij om aandacht te willen vragen voor het volgende:
In villawijk ‘de ‘Zuidduinen’ viel mij vorige week een bescheiden, enigzins verwaarloosde ‘villa’ op aan de Ligusterweg. Het is het in 1959 gebouwde ‘Zomerhuis Hamburger ‘, ontworpen door Gerrit Rietveld. Zoals u ongetwijfeld weet is Gerrit Rietveld één van belangrijkste archiecten van de vorige eeuw. Dit betekent dat op uw grondgebied een ‘zomerhuisje’ ligt met een belangrijke cultuurhistorische waarde.  Nu, precies vijftig jaar na de bouw van ‘zomerhuis Hamburger’, lijkt mij het geschikte moment om de [rijks]monumentenstatus aan te vragen voor dit huis. ‘Villa Allegonda’, in  Katwijk, beter bekend als ‘Hotel Savoy’, had zo’n status lange tijd niet. In het huidige gebouw is nu weinig meer te herkennen van het oorspronkelijke ontwerp. Het zou tragisch zijn als ook  ‘Villa Hamburger’ van Gerrit Rietveld eenzelfde lot zou ondergaan. Door het beschermen van het zomerhuis met een monumentenstatus zal het ‘architectuurtoerisme’ in uw gemeente zeker toenemen. Maar belangrijker is: u bent een monument in uw architectuurgeschiedenis rijker!
Ik ben benieuwd naar uw reactie en blijf graag op de hoogte van de ‘monumentale’ stappen van uw gemeente.

Met vriendelijke groet,

Walter van Peijpe

http://waltervanpeijpe.com

4 Reacties op “Gerrit Rietveld in Noordwijk 2

  1. Mooie site, Walter, mooie oproep aan B&W van Noordwijk om Zomerhuis-Hamburger te beschermen. Ik heb op mijn blog je oproep ondersteund en daarbij ook gebruik gemaakt van de foto bij jouw verhaal. Als je daar bezwaar tegen maakt, moet je dat ff laten weten. Zie
    http://www.vkblog.nl/bericht/282140/NW_171%3A_Rietveld_%281%29

    • Walter van Peijpe

      Dank Peter ook voor de verbetering. Natuurlijk geen bezwaar tegen het gebruik van de foto. Ik heb nog niets gehoord van Noordwijk. Maar eens navragen. Ik zal ook eens naar die villa in Wassenaar gaan. Gr Walter

  2. Overigens, Walter, staat Villa Allegonda niet in Noordwijk, maar aan de noordkant van de boulevard in Kátwijk.

  3. Pingback: Rietveld in Noordwijk 3 « WALTER VAN PEIJPE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s