Een geslaagde oplossing voor leegstaande huizen

Een huis dat lange tijd leegstaat kan de sfeer van een straat bepalen. Veel ‘probleemwijken’ hebben naast overlast te kampen met een eenzijdige, verouderde woningbouw. Sommige huizen staan daardoor wel 30 jaar leeg.

De gemeente Rotterdam is een tijd geleden begonnen dit probleem om te keren: Een bijzonder opgeknapt huis kan een flinke boost geven aan een wijk, was hun visie. Geintereseerden konden een klushuis voor heel weinig geld of gratis krijgen, mits ze ze het zouden opknappen voor een van te voren afgesproken bedrag. Inmiddels zijn de eerste met succes opgeknapte huizen in gebruik.

Een opgeknapt huis in de ‘probleemwijk’ Rotterdam-Zuid.

Het grootste bezwaar dat een potentiele koper normaal zou hebben bij de aanschaf van een achterstallig onderhouden huis, is door de lage aanschafkosten van de baan geschoven: Hij heeft geen last meer van dubbele kosten t.o.v. een normaal huis. Als de woningen die verkocht worden dicht bij elkaar staan, kunnen de nieuwe bewoners bovendien gezamenlijk materiaal inslaan.

Saad Wahwah, trotse eigenaar van een klushuis in Rotterdam, geeft aan waarom nieuwe bewoners een huis de opknapbeurt kunnen geven, wanneer de gemeente niet meer weet hoe: “Ik begrijp het ook wel: er is geen tijd voor of het kost veel geld. Maar zelf kan ik die liefde en aandacht wel opbrengen, het is immers mijn eigen huis.”

Na het geslaagde experiment in Rotterdam, zijn nu ook andere gemeentes bezig met klushuizen als instrument tegen leegstand in te zetten, bijvoorbeeld Arnhem:

Zie ook de website van de klushuizen van Rotterdam voor ervaringen van bewoners, het aanbod en het beleid van de gemeente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s