Transition Towns

 Op internet kwam ik de term transitie voor het eerst tegen, een transitiedorp/stad is een lokale gemeenschap die zelf het initiatief neemt om de manier van werken, wonen en leven duurzamer te maken. Het is een antwoord op de dubbele problematiek van piekolie en klimaatverandering. De laatste is natuurlijk al duidelijk aanwezig in de media en hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Piekolie is echter een begrip waar nog niet iedereen van gehoord heeft. Terwijl dit in het tijdperk van steeds afnemende beschikbaarheid van fossiele brandstoffen, de sociale en economische stabiliteit op de proef zal stellen die juist essentieel is als we de bedreiging van klimaatverandering willen aanpakken. Het is tevens een hele leuke manier om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Voor mij ligt nu de Basishandleiding Transition Towns, geschreven door Ben Brangwyn en Rob Hopkins. Het is een boekje dat bedoeld is mensen te informeren, te inspireren, te ondersteunen en te trainen om zelf een transitie-netwerk op te zetten. Het lijkt mij leuk om hier mee aan slag te gaan. Het past mijn inziens goed bij onze kijk op het samenbrengen van wonen, werken, leven, natuur in de stad Leiden. In mijn volgende posts zal ik hier verder op in gaan.

Koen Haer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s