GroenLinks stemt tegen plan Dieperhout

GroenLinks Leiden heeft donderdag 8 september 2011 in de gemeenteraad tegen de nota van uitgangspunten voor de locatie Dieperhout gestemd. Waar nu nog de voormalige UTS en het Agnes college staan wil de gemeente 135 woningen en 1500 m2 zorggerelateerd programma bouwen.

Dieperhout is onderdeel van het bestemmingsplangebied Noordwest. In de nabije toekomst zijn er in dit gebied, naast Dieperhout, een aantal andere, grote ruimtelijke ontwikkelingen gepland: nieuwbouw van het Driestar college aan de Kagerstraat, herontwikkeling van de Universitaire Woonwijk, herontwikkeling van de Nieuweroord flat en herontwikkeling van het voormalige NZH terrein.

dieperhout

Ondanks de stedenbouwkundige, architectonische, verkeerskundige en milieutechnische samenhang tussen deze verschillende locaties heeft het college geen integraal plan gemaakt maar alleen voor Dieperhout een nota van uitgangspunten opgesteld. GroenLinks vindt dit vreemd. Het is onduidelijk wat de gevolgen voor het karakter en de leefbaarheid van het hele gebied zullen zijn wanneer de plannen los van elkaar ontwikkeld worden. De motie, waarin GroenLinks het college vroeg om een integraal plan te maken werd, ondanks applaus vanaf de publieke tribune, helaas verworpen.

Ook is GroenLinks kritisch over de kwaliteit van het plan voor Dieperhout. Volgens GroenLinks zit er geen enkel concept achter het plichtsmatig volbouwen van de twee schoollocaties. Een stedenbouwkundige visie en een beeldkwaliteitsplan ontbreken en veel groen gaat verloren. Bovendien is de kans om bestaande verkeerskundige en parkeerproblemen op te lossen niet aangegrepen.

110307_leiden_houtkwarti

GroenLinks is ook teleurgesteld over het feit dat het college niet bereid is om hergebruik van de twee scholen in Dieperhout serieus te onderzoeken terwijl de gebouwen wel waren voorgedragen voor voorlopige plaatsing op de lijst voor gemeentelijk monument. Dit is helaas niet de eerste keer dat een potentieel monument het af moet leggen tegen, al dan niet terechte, financiële argumenten. De motie van GroenLinks om hergebruik alsnog te onderzoeken werd dan ook verworpen. Eén motie van GroenLinks werd wel aangenomen: voortaan zal een onderzoek naar hergebruik van mogelijke monumenten onderdeel moeten uitmaken van herontwikkelingsplannen in Leiden.

De planvorming voor Dieperhout en de rest van het bestemmingsplangebied Noordwest gaan door. GroenLinks zal deze ontwikkelingen uiteraard kritisch blijven volgen.

Een Reactie op “GroenLinks stemt tegen plan Dieperhout

  1. Pingback: Drama in Dieperhout - GroenLinks Leiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s