Update: ‘Red de Van der Klaauwtoren’

Zoals misschien al wel bekend is ben ik een publieksactie begonnen om de ‘Van der Klaauwtoren’ aan de Kaiserstraat in Leiden voor de stad te behouden. Ik ben blij met de vele positieve reacties die ik binnenkrijg via e-mail, Twitter en Linkedin. Eind maart wil ik aan de Universiteit Leiden een petitie aanbieden. Wilt u ook onder de petitie staan, mail mij [waltervanpeijpe@xs4all.nl ]  dit dan en/of wordt lid van de Linkedin-groep ‘Red de Van der Klaauwtoren’. Hier kunt u ook uw mening over de Van der Klaauwtoren achterlaten. Op deze website zal ik u deze maand regelmatig op de op de hoogte houden van de actie.

Natuurlijk krijg en hoor ik ook negatieve reacties van mensen die de toren niet mooi vinden. Voor hen is dit een goede reden de toren te slopen. Uiteraard respecteer ik die mening. Dat er een even hoge nieuwbouwtoren voor in de plaats komt [wat wel het geval is] vind ik geen goed argument om die mening tegen te spreken. Het gaat hier immers niet over ‘mooi of lelijk’. Het gaat hier over het behoud van Leidse cultuurhistorie en bijzondere architectuur.  Ik zal hier later deze maand op terug komen. In het onderstaande artikel uit het Leidsch Dagblad van 28-02-2012 komt dit aan de orde.

klik voor een vergroting op het artikel

Ik moet ook nog even iets rechtzetten. In een aantal artikelen over de Van der Klaauwtoren, waaronder van mij, wordt het Leidse architectenbureau ‘Van Oerle en Schrama’ genoemd als architect van de toren. Dit is niet helemaal juist. De toenmalige rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff heeft het eerste ontwerp getekend. Van Oerle en Schrama waren de uitvoerende architecten. Een kleinzoon van Gijsbert Friedhoff is één van de ondertekenaars van de petitie.

Hier mijn verzoek tot ondertekening van de petitie: ” Geachte liefhebber van cultureel erfgoed

Hieronder een aantal links met meer informatie over de  ‘Van der Klauwtoren’:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_der_Klaauw_Laboratorium

http://www.leidsesleutels.nl/plaatsen/van-der-klaauw-laboratorium

http://waltervanpeijpe.com/2011/09/27/en-de-winnaar-is-oeps-gesloopt/

http://waltervanpeijpe.com/2011/01/31/foutje/

http://www.flinterdiep.nl/flinterdiep/van_der_klaauw_toren_kaiserstraat_leiden_foto.html

Een Reactie op “Update: ‘Red de Van der Klaauwtoren’

  1. Francis de Souza

    Zijn ze nu helemaal belatafeld! Die prachtige toren moet blijven. Moderne monstrueuze gedrochten heeft Leiden al genoeg binnen haar stadsgrenzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s