Morslevend in de Stevensbloem

Vorige week zaterdag had ik de eer om het Stevensbloem-project van ‘Kunstcollectief Morslevend officieel te openen. De Stevensbloem, het winkelcentrum van de Stevenshof, zal in 2014 opgeknapt gaan worden. Tot die tijd neemt ‘Morslevend’ intrek in een leegstaande winkel. Van daaruit worden een jaar lang allerlei culturele en creatieve initiatieven voor en door bewoners georganiseerd. Het project is een initiatief van Winkeliersvereniging Stevensbloem, Cultuurfonds Leiden en Wijken voor Kunst.

foto:Chris de Waard [Sleutelstad]

Ik ben heel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren komend jaar. Kan kunst wijkbewoners weer enthousiast te maken voor hun winkelcentrum en kan het project een economische impuls aan de Stevensbloem geven? Ik denk het wel.

Ik denk dat de Stevensbloem, in de huidige vorm, wel zijn beste tijd gehad heeft. Het winkelcentrum is verloederd en er staan veel winkels leeg. De openbare ruimte is slecht ingericht en naast winkelen is er weinig te beleven Er moet iets radicaals gebeuren om er weer een aantrekkelijke en levendige plek van te maken. Het winkelcentrum moet een wijkcentrum worden! Een centrum voor en door de wijk. Ik denk dat ‘Morslevend’ hierbij kan helpen.

foto: blogspot Stevensbloem

Eén oplossing ligt voor het grijpen. De Stevensbloem ligt aan een prachtig park. Maar het park kan nog veel dichterbij komen, zelfs tot in het winkelcentrum. Een aantal winkels zouden daar samengevoegd kunnen worden tot een mooi wijkrestaurant met een prachtig terras in het park.

Ik weet zeker dat de bewoners van de Stevenshof, samen met ‘Morslevend’ iets moois kunnen maken van ‘hun’ Stevensbloem, iets dat misschien wel minder tijdelijk is dan een jaar.

[hier een reportage van de opening door Sleutelstad]

bijdrage van Walter van Peijpe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s