Mensen maken de stad

Perspectives LondonVraag mensen waar een stad uit bestaat en je krijgt hoogstwaarschijnlijk antwoorden als ‘gebouwen’, ‘musea’ of ‘winkelcentra’. Jarenlang hebben we met z’n allen ook voornamelijk op dit soort fysieke kenmerken gefocused. Nu de crisis menig stad in zijn greep heeft, blijkt deze houding echter onhoudbaar, want er is weinig geld meer beschikbaar voor nieuwe stedelijke hardware. De software van de stad – oftewel: de mensen die er leven – krijgen langzaam de aandacht terug die zij verdienen. Maar hoe kom je in contact met die mensen?

Volgens ‘straatoloog’ Pim van den Berg zijn we bang geworden voor de straat, en voor het contact met mensen. We durven geen contact meer te maken met elkaar. Dit terwijl juist dat contact tot nieuwe inzichten en ideeën kan leiden.

Gisteren gaf van den Berg een presentatie bij de inspiratiebijeenkomst ‘Op zoek naar kansen? Kijk eens anders naar (ge)bouwen!’, georganiseerd door het netwerk Vernieuwing Bouw.  De aanwezige vertegenwoordigers uit de bouw- en vastgoedsector hingen aan zijn lippen…

“Voordat je een plek kunt ontwikkelen moet je contact maken met dat gebied, en onderzoeken wat er leeft,” stelde van den Berg. “Uiteindelijk maken mensen plekken. Het succes van een gebouw of locatie is voor een groot deel afhankelijk van de activiteiten die mensen er ontplooien.” Dit betekent volgens de straatoloog dat ook de gevoelens van mensen een belangrijke rol spelen. “Het leven wordt voor 98% bepaalt door emotie.”

Maar hoe vang je nu die emotie? Hoe ontdek je wat mensen beweegt, en wat hun wensen zijn? “Door te kijken,” meent van den Berg. “De gedrevenheid van je blik bepaalt wat je ziet.” Zelf is de straatoloog een beoefend kijker. In de afgelopen 16-17 jaar reisde hij de hele wereld af om voor opdrachtgevers plekken te bekijken en analyseren. Zijn website Perspectives geeft een overzicht van bijna 2 decennia leven in de stad. Wie een middagje tijd heeft kan zich vergapen aan de vele foto’s die van den Berg maakte. Maar wie écht wil weten wat er in een stad leeft, gaat natuurlijk gewoon zelf naar buiten en opent zijn ogen…

Bijdrage van Simone Pekelsma (@simonepekelsma)

Een Reactie op “Mensen maken de stad

  1. Pingback: Mensen maken de stad | Simone Pekelsma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s