Bewoners Turkse steden transformeren openbare trappen tot regenbogen

Op een warme dag in augustus, besloot de gepensioneerde bio-ingenieur Huseyin Cetinel dat zijn buurt in het centrum van Istanbul wel wat extra kleur kon gebruiken. Hij kwam meteen in actie, gaf 800 dollar uit aan verf, en beschilderde de openbare trappen van de wijk Findikli, die de trendy wijk Cihangir met een drukke kustweg verbinden, in alle kleuren van de regenboog. Meteen werd hij een lokale held. Mensen waren razend enthousiast over zijn werk. De gemeente leek Cetinel’s trappen echter niet zo te waarderen, en verfde ze snel weer terug in hun originele grijze kleur. Ze wisten echter niet dat dit machtsvertoon zou leiden tot een massale, nationale beweging om meer stadstrappen in Turkije om te toveren tot regenbogen. 

Bron: sumrue, Instagram

Bron: sumrue, Instagram

“Ik deed het niet voor een bepaalde groep, of als vorm van activisme. Ik deed het om mensen te laten glimlachen,” vertelde Cetinel aan de Turkse media.
Veel Turken zagen de trappen in Findikli echter wél als een symbool voor de homobeweging en/of voor de geest van verzet die al maanden door Turkije’s steden waart. Van het westen tot het oosten, en het noorden tot het zuiden, pakten mensen de kwast op om ook hun eigen openbare trappen te transformeren. De regenboogtrappen vormen nu populaire plekken die de lokale bewoners dichter bijelkaar brengen en wijken nieuw leven inblazen. In Findikli kwam zelfs een bruidspaar naar de trappen. Volgens hen was het de beste plek in de stad om hun bruidsfoto’s te laten maken…

Bijdrage van Simone Pekelsma (@simonepekelsma)
Deze bijdrage is een vertaling van een artikel dat eerder vandaag op Happy Streets verscheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s