Welstand op de Botermarkt

rock'n rave

In het historische centrum van Leiden staat een grote hoeveelheid winkelruimte leeg zoals dit pand op de Botermarkt. Geen fraai gezicht natuurlijk. Kan Leiden hier wat aan doen? Deze maand presenteerde de gemeente haar vernieuwde welstandsnota. Voor de binnenstad gelden strenge regels. Behoudend is een goede typering voor het gewenste stadsbeeld. Vreemd. Vooral in de Leidse binnenstad zijn alle bouwstijlen van middeleeuws tot hedendaags aanwezig. Met name veel gebouwen uit de 19e en 20e eeuw trokken zich weinig aan van toen geldende ‘welstandsnorm’. In alle verschillende bouwstijlen is nu de geschiedenis van de stad zichtbaar. De binnenstad zou daarom juist open moeten staan voor eigentijdse architectuur omdat die later geschiedenis wordt. De gemeente kan zich dus beter richten op het behoud van de bestaande architectonische kwaliteit. De welstandscommissie zou de stad in moeten gaan en negatieve adviezen moeten kunnen geven over verwaarloosde panden. De gemeente kan daarna de eigenaren van die panden een ‘opknapplicht’ geven. Daar kan overigens nu al aan begonnen worden. Ook de gemeente Leiden zelf is namelijk eigenaar van een aantal gebouwen die deze toekomstige welstandstoets niet zouden doorstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s