Gerrit Rietveld in Noordwijk 3

Ligusterweg, Noordwijk. ‘Zomerhuis Hamburger‘ 1959 Architect: Gerrit Rietveld

Precies een jaar geleden schreef ik al over dit door Gerrit Rietveld ontworpen zomerhuis in de Noordwijkse duinen. Ik heb de gemeente Noordwijk daarna een brief geschreven met het verzoek  ‘Zomerhuis Hamburger’ op de lijst van Noordwijkse [Rijks]monumenten te zetten. Vandaag reed ik er weer langs. Er was niets veranderd. Ik zag geen monumentenschildje op de gevel. Het huis staat ook niet op de lijst van Noordwijkse Rijksmonumenten. In september 2009 lag de Conceptnota Monumentenbeleid ‘Geschiedenis voor de toekomst’ ter inzage. Hierin staan ook de selectiecriteria waaraan een potentieel monument aan moet voldoen.

5.4 Selectiecriteria gemeentelijke monumentenlijst
De te selecteren objecten dienen te voldoen aan de volgende uitgangspunten of criteria. De uiteindelijk te selecteren objecten dienen te voldoen aan tenminste twee of meer van de navolgende selectiecriteria:
Algemeen belang
Exemplarisch
Beeldbepalend
Stijlzuiver.
Uniciteit.
Emotionele waarde
Gebouwd in de periode vóór 1850, de periode 1850-1940 (MIP) en de Wederopbouwperiode 1940-1968.
Authentiek en in gave toestand verkerend.

Nou, daar lijkt me dus geen twijfel over mogelijk: ‘Zomerhuis Hamburger’ moet een gemeentelijk monument worden. Als dat  al zo is dan hoor ik dat graag. Anders moeten we maar een handtekeningenactie beginnen ofzo.

2 Reacties op “Gerrit Rietveld in Noordwijk 3

  1. Inderdaad. Geen twijfel over mogelijk. Het pand staat daarom op de concept-gemeentelijke monumentenlijst. Procedure om te komen tot een definitieve lijst loopt op dit moment (mei 2017). Communicatie gemeente Noordwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s