Column nrcnext.nl: Achmeagebouw kleingeestige verrommeling

NRCNext columnist Christiaan Weijts gebruikt in zijn stuk “De kleingeestige verrommeling van Nederland” van 25 maart 2011 het Leidse Achmeagebouw als het toonbeeld van verrommelde, lelijke en onbehaaglijke inrichting van de publieke ruimte. Hij bespreekt de ontwikkeling van gedecentraliseerd ruimtebeleid, zoals minister Schultz dat graag ziet. „De partijen in het veld hebben ruimte en vrijheid nodig om samen zaken van de grond te brengen in hun regio”, aldus de minister volgens Weijts. De columnist komt tot de conclusie dat ondanks het feit dat decentralisatie en kleinschaligheid in het ontwerp van Achmeagebouw zijn toegepast en er rekening is gehouden met de wensen van Achmea zelf, de kwaliteit van de openbare ruimte er niet op vooruit is gegaan. Weijts is dan ook zeer kritisch over de decentralisatie van ruimtelijke ordening. “Lokale overheden hebben doorgaans andere doelen dan het tot stand brengen van een wereld waarin we ons behaaglijk voelen.” Ook van die andere ‘partijen in het veld’, aan wie de minister de ruimtelijke inrichting wil overlaten, valt volgens hem niet veel te verwachten. “De bouwwereld is een keten van elkaar wantrouwende ‘partijen’ die daardoor gezamenlijk de scheppers zijn van een verbluffende puinzooi” aldus Weijts. Maar ook van de invloed van de eindgebruikers zal volgens geen gunstige invloed hebben. Democratische besluitvorming werkt oplossingen in de hand waar zoveel mogelijk ‘eindgebruikers’ mee kunnen leven: “Aangezien uitgesproken ontwerpen nu eenmaal uitgesproken reacties oproepen – zowel enthousiast als afwijzend – zal de winnaar de compromiskeuze zijn, het grijze, het saaie, de middelmaat.” Dat laatste blijkt nu echter juist niet het geval te zijn bij het Achmeagebouw: je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar grijs en saai is het niet. Dat blijkt al wel uit het feit dat het de shortlist haalde van de NRC Handelsblad-verkiezing voor het lelijkste gebouw van 2010. Geen middelmaat, maar een uitgesproken lelijk gebouw dus, volgens sommigen.

Lees de gehele column op http://www.nrcnext.nl/columnisten/2011/03/25/de-kleingeestige-verrommeling-van-nederland/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s