Het Stationsgebied en het gat van 200 miljoen.

Donderdag 20 september werd in de Commissie Ruimte en Regio de herontwikkeling van het Stationsgebied van Leiden besproken. Een waanzinnig ambitieus, gigantisch groot en buitengewoon gecompliceerd project waar enorme financiële risico’s aan vast zitten. GroenLinks heeft gevraagd om de behandeling van dit belangrijke dossier uit te stellen tot na de behandeling van de Ruimtelijke Agenda 2025.

In het voorjaar van 2010 [!] werden in de raad twee belangrijke moties van GroenLinks en de Christen Unie aangenomen. Het college kreeg de opdracht om met de raad een fundamentele discussie te voeren over de Leidse ruimtelijke investeringen op de lange termijn. Deze discussie is nog steeds niet gevoerd! Het is inmiddels wel duidelijk dat uitvoering van alle ruimtelijke ambities tot 2025, de stad Leiden een geschat tekort zal opleveren van rond de 200 miljoen.

De ruimtelijke agenda

 

200 miljoen euro tekort en ondertussen dendert de ontwikkelingstrein van het college door. Groen Links vindt dit onbegrijpelijk en onverantwoord. Het kan niet anders dan dat er geschrapt moet worden in de ruimtelijke ambities en dat er keuzes gemaakt worden over hoe de stad er over 10 jaar uit zou kunnen zien. Wat is belangrijker: parkeergarages of het Singelpark, herontwikkeling van het Stationsgebied of herstructurering van de Kooi en de Zeeheldenbuurt? De Ringweg-Oost of betere inrichting en beheer van de openbare ruimte?

De discussie over de Ruimtelijke Agenda 2025 zal in november gehouden worden. Het zal een lastige, politieke maar ook fundamentele discussie worden. Leiden zal anders moeten gaan kijken naar haar ontwikkelingsvisie en haar verdienmodellen. GroenLinks vind dat alle ruimtelijke projecten meegenomen moeten worden in deze discussie. Dit geldt zeker ook voor de herontwikkeling van het Stationsgebied.

GroenLinks zal bij de behandeling van het Stationsgebied in de raad van 9 oktober vragen om heroverweging van het project Stationsgebied mogelijk te maken nadat de Ruimtelijke Agenda 2025 later dit jaar door de raad is vastgesteld.

Programma Stationsgebied

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s