De circulaire economie is al begonnen

rekenmachine3Eén van de barrières voor verduurzaming van de stad is dat betere keuzes vaak een hogere investering vragen. Zo zie je bij energiebesparing dat juist degenen die er het meeste baat bij zouden hebben, geen kans hebben om de investering in maatregelen op te hoesten.

De gewenste versnelling kan er deels komen door niet meer alles te kopen en bezitten, maar hoogwaardige producten en diensten te huren. Het eigendom blijft bij de leverancier, die goederen en grondstoffen via reparatie en upcycling steeds maar weer in omloop kan houden. Voorbeelden van gebruik zonder eigendom zijn abonnementen met telefoons en boeken uit bibliotheken, maar ook kun je tegenwoordig c.v.-ketels en systemen voor (openbare) verlichting huren, inclusief service en energiegebruik.
Er ontstaat een nieuw soort bedrijvigheid, en tegelijk is er voor iedereen de vrijheid om aan veel of weinig kringen mee te doen. Deze principes van de ‘circulaire economie’ worden uitgelegd in dit filmpje:

autodelenkleinengrootAdam

Het delen van spullen sluit aan bij deze ideeën. Er zijn immers veel dingen die je alleen zo nu en dan nodig hebt. In de tussentijd kunnen ze best door een ander gebruikt worden.  Een voor de hand liggend voorbeeld is het delen van auto’s. Als we vergaand delen, zijn er minder auto’s nodig en ook minder parkeerruimte. Terwijl het mogelijk is om per keer dat je een auto nodig hebt te kiezen uit klein of groot, stadstempo of hoge snelheid, rood of groen. Dus zonder een eigen auto te hebben, kun je meer luxe ervaren, tegen lagere kosten per jaar.

IMG_1744In De Oranjerie, waar ik woon, delen we meerdere dingen, zoals een zonne-energiedak, gemeenschappelijke tuin en tuingereedschap, fietsenstalling, hoogwaardige was- en droogmachines en zelfs de droogmolen in de tuin. Zo hoeft niet ieder huishouden zelf voor al die dingen te zorgen, en hoeven niet alle woningen en tuinen ermee gevuld te zijn. Natuurlijk is iedereen vrij ook eigen apparaten aan te schaffen.

Gepost door Mieke Weterings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s