Leiden als ideale studentenstad?

Wonen in de ideale studentenstad. Dat was het centrale thema van een bijeenkomst vandaag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Net als Leiden moet Amsterdam een groot aantal studenten huisvesten, en dat blijkt niet altijd even eenvoudig. De onzekerheid rondom een nieuw puntensysteem voor huurwoningen – mogelijk op basis van de WOZ-waarde – heeft er bovendien voor gezorgd dat investeerders menig project voor nieuwe studentenhuisvesting tijdelijk in de ijskast zetten.

Volgens Vincent Buitenhuis van Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting, zal de productie van nieuwe studentenwoningen zelfs – tot bekendmaking van de definitieve plannen op Prinsjesdag – grotendeels stil komen te liggen. Kunnen we deze tijd in Leiden niet nuttig gebruiken om na te denken over de woontoekomst van studenten in onze stad? Want hoe zien wij die eigenlijk?

Student is goed voor de stad
Roland Duong, ook bekend van het populaire VPRO-programma Slag om Nederland had een opmerkelijke kijk op studentenhuisvesting in Nederland. “Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat investeringen in studenten per student 25.000 Euro opleveren voor de regionale economie. Waarom vormen zij dan geen integraal onderdeel van beleid?” Volgens Duong ligt dit aan het feit dat studenten geen zieligheidsfactor hebben. Ze redden zich wel, is het idee. Toch gelooft Duong dat studenten best een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit is ook goed voor steden zelf, want “studenten kunnen een belangrijke brugfunctie vormen tussen verschillende bevolkingsgroepen, en de leefbaarheid van een wijk vergroten,” meent Duong. Vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UvA en HvA, Paul Doop, is het daar helemaal mee eens. “Studenten vormen een nieuwe energie in de stad. Zij zijn de bubbels in de champagne, en vormen de  levensader van de universiteit. Universiteiten hebben de studenten nodig om concurrerend te zijn.”

Inspiratie voor nieuwe vormen van studentenhuisvesting
Als studenten zo belangrijk zijn voor steden en universiteiten, zowel op het vlak van economie, cultuur en leefbaarheid dan moeten zij uiteraard ook goed gehuisvest worden. Helaas is die huisvesting in deze tijden van crisis niet eenvoudig. Gelukkig zijn er wel al een hoop interessante – met name  private – partijen zich die over dit vraagstuk hebben gebogen en met nieuwe voorstellen zijn gekomen. Een selectie uit de workshop ‘Initiatieven voor de toekomst’…zijn dit ook ideeën waar Leiden iets mee zou kunnen?

The Student Hotel
The Student Hotel in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Luik (BE) biedt volledig gemobileerde kamers en allerlei extra diensten aan (met name internationale) studenten.Het ‘hotel’ heeft diverse type kamers die voor een flexibele periode van maximaal een jaar beschikbaar zijn. Nadeel…de kamers zijn vrij prijzig (vanaf 650 Euro p/m) en bevorderen niet direct de integratie van internationale studenten in de stad.

Bekijk een filmpje op YouTube over de eerste dag dat studenten konden inchecken in het Rotterdamse Student Hotel.

WOODStacker

straat plus verlengdWOODstacker bouwt modulaire, flexibele pre-fab units van hout die stapelbaar, en naar eigen zeggen gezond zijn. De units zijn zeer geschikt voor studentenhuisvesting, maar zijn ook toepasbaar voor andere doeleinden. Het ontwerp biedt kansen voor zowel de bouw van campussen als binnenstedelijke inbreiding. Wederom het grote nadeel: de prijs. Een zelfstandige woonruimte in een nieuw project in Amsterdam kost bijvoorbeeld 530 Euro.

Een Reactie op “Leiden als ideale studentenstad?

  1. Reactie van WOODstacker: De in het artikel genoemde huurprijs van €530,- is gebaseerd op een project in Amsterdam Centrum met een looptijd van 10 jaar op één locatie. Voor andere projecten waar de looptijd langer is zal ook de huurprijs omlaag gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s