‘De Leidse School’

Voor sommige mensen is graffiti hetzelfde als vandalisme. In sommige gevallen is dat terecht. Maar het is te makkelijk om elke ‘tag’, ‘piece’ of ‘mural’ als een uiting van crimineel gedrag te bestempelen. Graffiti is ook een eigentijdse vorm van kunst. Net als bij ‘gewone’ kunst is er bij graffiti een groot verschil in kwaliteit. Net als bij ‘gewone’ kunst kan graffiti geëngageerd, schokkerend of soms alleen maar esthetisch zijn. Het grootste verschil met ‘gewone’ kunst is dat graffiti ‘tentoongesteld’ wordt in de openbare ruimte. Dit maakt dat graffiti/streetart, gewild of ongewild, een onderdeel is van de moderne stadscultuur.

leidse school

In de jaren 80 was de graffitikunst van de ‘Leidse School’ ‘wereldberoemd’. Nu kent Leiden geen grote graffiticultuur meer. Toch zijn er wel, als je goed kijkt, mooie en minder mooie voorbeelden te vinden van graffiti/streetart in onze stad. Hieronder een paar werken, die ik in de loop van de jaren heb gefotografeerd. Heb je zelf Leidse streetart gezien, mail dit dan naar  leidseruimte@xs4all.nl dan plaats ik het op onze site.

Klik op de foto’s voor een vergroting.

stadskunst-9-8stadskunst-6

stadskunst-9 stadskunst-x

graffiti2 stadskunst-koppenhinksteeg

stadskunst-nw-rijn stadskunst-2

Geplaatst door Walter van Peijpe

Een Reactie op “‘De Leidse School’

  1. Pingback: ‘De Leidse School’ 3 | LEIDSE RUIMTE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s