Ekümenopolis: van wereldstad naar chaos

EkumenopolisGigantische wolkenkrabbers. Luxe woonprojecten. Fantastische winkelgebieden. Formule 1 races, 5-sterren hotels, attractieparken, festivals. Vraag aan steden wat ze graag zouden willen hebben, en je hebt grote kans dat tenminste één van bovenstaande ingrediënten op het verlanglijstje staat. De invloed van een eenzijdige focus op dergelijke projecten kan echter dramatisch gevolgen hebben voor een stad. De documentaire Ekümenpolis laat zien hoe de ambitie van Istanbul om een global city te worden leidt tot groeiende segregatie, armoede en chaos.

Ekümenopolis schetst een stadsbeeld dat wij in Nederland niet kennen. Toch vinden er ook bij ons gelijksoortige ontwikkelingen plaats op het gebied van de bouw, economie, wonen, consumptie en toerisme, al dan niet op kleinere schaal. Ik geloof niet dat de Randstad ooit zal worden als de beelden die je in deze film van Istanbul ziet, maar een gewaarschuwd mens telt natuurlijk wel voor twee…

De trailer van Ekümenopolis is hier te bekijken. De hele film is via YouTube te zien via deel 1 en deel 2, helaas alleen in het Turks zonder ondertiteling.
Ik zou deze film graag eens screenen in Leiden. Zelf heb ik de DVD met Engelse ondertiteling (te koop in Istanbul, o.a. bij Mephisto) Houd deze website in de gaten voor updates…

Meer weten? Lees hier een interview met Imre Azem, regisseur van Ekümenopolis en activist in Istanbul.

Bijdrage van Simone Pekelsma, (nog even…) live uit Istanbul (@simonepekelsma)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s