Leiden Modderstad

Vorige week hield Dieuwke Hovinga haar lectorale rede ‘Van deadline naar lifeline’. Bij de Hogeschool Leiden bekleedt zij sinds kort het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind. Het is helemaal op z’n plaats om zo’n lectoraat hier in Leiden te hebben, in aansluiting op Naturalis, Centrum voor Milieukunde, Leiden Biodiversiteitsstad, ‘langste park van Nederland’ en een aardige geschiedenis op het vlak van water- en natuurspeelplaatsen.

IMG_2266

Buiten in het groen actief zijn is goed voor allerlei vormen van gezondheid: lichamelijk, sociaal, mentaal en spiritueel. Juist in deze haastige tijd waarin veel verwachtingen aan kinderen gesteld worden, en waarin veel tijd binnen bij de computer en t.v. wordt doorgebracht. En helemaal voor kinderen die in de stad wonen. 

Er is al heel veel bekend over voordelen én het beheersen van de bijbehorende risico’s, en over hoe je aantrekkelijke groene ruimte voor kinderen kunt maken. Maar er valt nog veel te bestuderen en uitproberen. Het lectoraat is er zeker ook om nieuw onderzoek uit te voeren. Dus dat betekent misschien dat er in Leiden en omgeving goed begeleide projecten gaan plaatsvinden. Wat mij betreft rollen we de principes uit over de hele stad, op de grond, maar ook op gebouwen!

 natuurindestad

Veldwerk Nederland is één van de organisaties die het lectoraat ondersteunt. Op 28 juni organiseert zij de Nationale Modderdag, in aansluiting op International Mud Day. Het doel van deze dag is dat kinderen meer ruimte krijgen voor spelen met water, aarde en zand. Er is alvast een filmpje uitgebracht: www.kindvannature.nl/?id=77.

Zo’n dag met extra aandacht is misschien nodig omdat er nog steeds heel veel kinderen nooit vies mogen worden, maar eigenlijk is het nog erger dan Moederdag, want je houdt toch het hele jaar door van je …. modder? Daarom is mijn voorstel om Leiden tot Modderstad te benoemen, zodat onze kinderen later de best ontwikkelde mensen van de wijde ommewereld worden.

 Jangoinmodderzom04

N.B. 1   Een logisch vervolg is dat Leiden banden aangaat met moddersteden in andere werelddelen; denk aan India, Mali, Jemen, Peru.

modderbakstenendjenne

N.B. 2   Met modder gooien krijgt een positieve betekenis; met tomaten gooien is dan echt helemaal uit.

Geplaatst door Mieke Weterings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s