17% minder winkels?

De komende 7 jaar zal het winkeloppervlak in stedelijke gebieden met 17% dalen, voornamelijk door de toename van verkoop op internet. Tenminste, dat is wat een onderzoek in opdracht van Het Financieele Dagblad (door Booz & Company) voorspelt.  Door anderen wordt getwijfeld aan de juistheid hiervan. Gerard Zandbergen (onderzoeksbureau Locatus) twitterde dat al 10-15 jaar zowel de internetaankopen als het winkeloppervlak groeien. Toch is het interessant na te denken over wat voor gevolgen het zou hebben voor het centrum van Leiden.

Leeg

Volgens het onderzoek zullen vooral veel kledingwinkels verdwijnen, omdat voor kleding de groei van internetverkoop de komende jaren het groots is. In het algemeen zullen grote winkels plaats te maken voor kleinere “showrooms”. Sommige fabrikanten zullen eigen showrooms openen zoals Apple nu al heeft. De vrijgekomen ruime zal deels door amusement en horeca opgevuld worden, maar vooral ook door woonruimte.

Wonen boven winkels brochure

De toename van internetconsumptie heeft zorgelijke kanten. Vanuit de luie stoel meer onnodig dingen kopen is slecht voor het milieu en de lichaamsbeweging van de shopper, maar voor de binnenstad van Leiden hoeft het niet slecht te zijn.  Als de door leegstand vrijgekomen ruimte bewoond wordt, zal de stad veranderen. Nu wonen er weinig mensen in de winkelstraten. Zelfs de bovenverdiepingen staan vaak leeg, omdat de extra meter etalage op de plek van een voordeur meer opbrengt dan de verhuur van de bovenwoning.  Een binnenstad waar weer in alle straten geleefd wordt, maakt de binnenstad gezelliger en veiliger. Bovendien is het beter voor het behoud van de historische gebouwen en de noodzaak voor nog meer woonwijken in de groene buitengebieden neemt af.

Maandagbijdrage van Jochem Lesparre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s