Vrijdag 19 april was ik met een Leidse delegatie van raadsleden, voorzitters van wijkverenigingen, stadspartners en ambtenaren te gast in Arnhem. Vaste onderdelen van zo’n bezoek zijn altijd een gastvrije ontvangst op het stadhuis, enkele voorgelezen powerpoint presentaties over citymarketing en centrummanagement, gevolgd door een informatieve stadswandeling, een borrel en aansluitend een diner. Het zijn altijd hele gezellige maar zeker ook nuttige excursies. Het is altijd goed om te kijken hoe ze in een andere stad ‘het’ doen.
Het hoogtepunt van de excursie vond ik het bezoek aan Sonsbeek, een enorm stadspark, aan de rand van de binnenstad. We werden rondgeleid door Jeroen Glissenaar, de ‘Urban Forester’ en beheerder monumentale parken van Arnhem. Hij vertelde met veel kennis en enorme liefde over zijn ‘park’. Terecht, want Sonsbeek is prachtig.
Maar Sonsbeek is veel meer dan een mooi park. Uit alle verhalen van Jeroen werd mij duidelijk dat Sonsbeek het groene en sociale hart is van Arnhem. Het is dé plek waar Arnhemmers op mooie dagen naar toe gaan om te wandelen, te sporten, te eten, te zonnen, muziek te maken en nog veel meer. Het is ook de plek waar scholen naar toe gaan om buiten te gymen en lessen te geven. Het park is ook werkgever voor mensen die moeilijk een reguliere plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Zij onderhouden het park, samen met veel vrijwilligers. Het park is een monument met een prachtige cultuurhistorische geschiedenis en trekt daarom ook veel bezoekers van buiten Arnhem. Er is veel horeca is het park en bedrijven uit de binnenstad verzorgen op mooie zomerdagen ‘park-catering’, van ijscokarren tot rijdende oesterbars.
De waarde van Sonsbeek voor de stad is dus enorm. Het maakt de stad groen en aantrekkelijk. Het is een verbindende sociale factor en is economisch van groot belang. Het is een reden voor bedrijven om zich in Arnhem te vestigen. Het is een reden voor mensen om in Arnhem te gaan wonen. Het is een reden om Arnhem te bezoeken.
Helaas hebben we in Leiden geen Sonsbeek. Het van der Werfpark en het Plantsoen zijn te klein en de Leidse Hout ligt te ver weg. Maar er is hoop: het Singelpark. Het Singelpark zou het Sonsbeek van Leiden kunnen worden. Sterker nog, ik denk dat het Singelpark nog spannender, mooier, spraakmakender en waardevoller kan worden dan Sonsbeek. Het zou goed zijn als de bij het Singelpark betrokken ambtenaren samen met de Vrienden van het Singelpark ook een dagje naar Arnhem gaan om zich te laten inspireren door de buitengewoon gedreven ‘Urban Forester’, Jeroen.
Luister hier naar een reportage van Sleutelstad over de excursie naar Arnhem.
Bijdrage van Walter van Peijpe
Hoi Walter,
Ik deel je liefde voor Sonsbeek; ‘mijn’ bedrijf komt uit Arnhem, en heeft daar nog steeds een hoofdkantoor, dus ik kom er nogal eens. Het is het enige ‘stadsbos’ in Nederland dat ik ken, dat zowel echte natuurbeleving heeft, als serieuze attracties als het watermuseum. Als wij ons eigen Sonsbeek in Leiden krijgen, mogen we inderdaad rekenen op ‘nieuwe natuur’ in optima forma. Kom maar op met het singelpark!
Pingback: Arnhem revisited | LEIDSE RUIMTE
Pingback: Arnhem revisited | WALTER VAN PEIJPE