Ambacht en vakwerk in de Leidse binnenstad

schoenmakerIedereen kent de grote winkelketens in Leiden. Wie met spoed op zoek is naar een spijkerbroek, gaat waarschijnlijk eerst naar de Haarlemmerstraat.  Maar waar ga je heen als je op zoek bent naar op maat gemaakte schoenen, een traditionele scheerbeurt of een smederij die gespecialiseerd is in het restaureren van oude gordijnroedes? Ze zitten misschien een beetje verstopt, maar ze zijn er nog wel degelijk: Leidse vaklui die eeuwenoude ambachten in ere houden.

Wijkbeheerder bij woningbouwvereniging de Sleutels, schipper bij Rederij Oude Rijn en sinds kort ook professioneel fotograaf, Marco Flanderhijn, fotografeerde een aantal van deze Leidse ambachtslieden voor zijn afstudeerproject aan de Amsterdamse Fotovakschool. “Moet alles glitter, glamour en hightech zijn om commercieel je geld te kunnen verdienen met gereedschappen die ook in een museum hadden kunnen liggen?”, vraag hij zich af.

Nee. Dat dat niet hoeft, laat zijn fotoserie met daarin foto’s van Schoenmakerij De Bakkersteeg, De Scheerwinkel van kapper Eric P. Flanderhijn en Smederij van de Geijn duidelijk zien. De foto’s zijn het levende bewijs dat het verleden en het heden nadeloos in elkaar over kunnen gaan, én dat niet alles snel en hip hoeft te zijn.

De Haarlemmerstraat is leuk, maar laten we ambachtslieden en vakmannen – of vrouwen – in Leiden ook vooral niet vergeten…!

Bekijk hier de hele fotoserie van Marco Flanderhijn. Wel eerst even inloggen op Facebook…

Bijdrage van Simone Pekelsma (@simonepekelsma)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s