Leiden geniet even van Turkse koffiecultuur

2013-05-22 12.57.10Het was weer een grijze dag. Gelukkig werd Leiden vanmorgen opgevrolijkt door  de komst van de ‘Mobile Turkish Coffee Truck’. De truck is een initiatief van Turks-Amerikaanse vrijwilligers en rijdt de hele wereld rond om mensen in contact te brengen met de Turkse cultuur en de verbindende kracht van koffie. De Turkse – of liever Ottomaanse – koffiehuizen vormen immers al sinds de 16e eeuw een plek voor ontspanning, ontmoeting en gezellige discussie.Vandaag mocht ook Leiden even genieten van de genoegens van het drinken van een kopje Turkse koffie.

Preziosi Coffee HouseHet eerste koffiehuis van Istanbul
Volgens de overlevering werden de eerste koffiehuizen van Istanbul in 1554 geopend door twee Arabische koopmannen: Hakem van Aleppo en Sems van Damascus. De koffiehuizen stonden midden in de wijk Tahtakale, vlakbij het economisch hart van de stad. Het drinken van koffie was in die tijd al populair, maar door de komst van de koffiehuizen werd het een ware rage. De koffiehuizen vervulden een centrale rol binnen de Ottomaanse cultuur, en vormden een aantrekkelijke plek om te luieren, spelletjes te spelen, te converseren, schrijven of lezen.

Het koffiehuis in de moderne stad
Ook in het moderne Istanbul wordt er nog volop genoten van Turkse koffie. Het bedrijf Kurukahveci Mehmet Efendi, opgericht door de in 1857 geboren Mehmet Efendi, heeft de koffiecultuur nieuw leven ingeblazen en in een hip jasje gestoken. Wie in Istanbul is moet zeker even langs bij de art deco headquarters van het bedrijf, niet ver van Tahtakule, waar de Turkse koffiegeschiedenis ooit begon.

Turkse koffie in Nederland
De Mobile Turkish Coffee Truck was vandaag even in de stad om Leidenaren kennis te laten maken met de Turkse koffiecultuur. Heb je de truck gemist?
De komende dagen is de truck nog bezig met haar Europese tour en te vinden op diverse plekken in Nederland, België en Frankrijk. Wordt ook dat te lastig? Bezoek dan eens een van de Turkse supermarkten in Leiden, bijvoorbeeld in de Kopermolen of op het Kooiplein. Grote kans dat je er zelfs de koffie van Kurukahveci Mehmet Efendi vindt…

Bijdrage van Simone Pekelsma (@simonepekelsma)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s