Even parkeren

morspoortgarage04Komende maand wordt de programmabegroting 2014 van de gemeente Leiden besproken in de raad. Het is de laatste begroting voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Er is wat extra geld gevonden en dus worden wat cadeautjes weggegeven, zoals dekking voor de beheerkosten van het Singelpark, geld voor de programmering van de Lakenhal in 2017 en dekking voor de aanleg van het voetpad door de Tuin van Noord. Een beetje een ‘feelgood-begroting’ dus.

Nee, veel spannender wordt het binnenkort bij de bespreking van het uitvoeringsbesluit voor de bouw van de twee ondergrondse parkeergarages aan de Garen- en Lammermarkt. In het coalitieakkoord staat immers onder punt 9: “…..Het College realiseert mede daartoe 1000 extra parkeerplaatsen in ondergrondse parkeergarages in de binnenstad….”.  Het is dus logisch dat het college nog voor de verkiezingen een besluit genomen wil hebben. Maar de tijd dringt.

Over parkeren staan een paar interessante dingen in de begroting. Op pagina 49 staat: “Goede, bereikbare en voldoende parkeergelegenheid is een voorwaarde voor een goede bereikbaarheid van de stad…”  In deze zin wordt meteen de misvatting van dit college zichtbaar. Want laten we eerlijk zijn, Leiden is prima te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Erger nog, het is maar helemaal de vraag of de voorgenomen garage onder de Garenmarkt nou wel zo goed bereikbaar zal zijn, zo middenin de binnenstad. De bestaande garage onder het ROC aan de Lammenschans [450 plaatsen] is veel beter bereikbaar! Met een paar shuttlebusjes is elke bezoeker die daar parkeert binnen een enkele minuten aan de kop van de Breestraat. Voldoende parkeergelegenheid is er dus al. Gedegen onderzoek heeft dat al lang aangetoond. Dat wordt dus nog een goede discussie in de raad.

Parkeergarage ROC-Lammenschans

Parkeergarage ROC-Lammenschans

Maar er staat nog een interessante passage in de begroting: “..Het parkeren op straat in de omgeving van de garages kan daarom worden ontmoedigd. Voor de kwaliteit van de openbare ruimte houdt dat een verbetering in………Afhankelijk van een door de gemeenteraad te geven richting zal hiervoor in de tweede helft van 2014 beleid worden opgesteld”  Kijk, dat klinkt al verstandiger. Maar waarom pas in de tweede helft van 2014, als het uitvoeringsbesluit voor de garages al genomen is? Logisch, omdat VVD, CDA, SP en D66 zich gecommitteerd hebben aan 1000 extra parkeerplaatsen. 1000 extra en geen 1 minder. Toen ik eerder in de raad voorstelde om de Garenmarkt, na de bouw van de ondergrondse garage, niet in te richten als parkeerterrein maar ‘leeg’ te laten, werd dit kansloos weggestemd, ook door de PvdA. Dat wordt dus nog een goede discussie in de raad.

Meer weten over ‘parkeerproblemen’ in Leiden?

http://sleutelstad.nl/nieuws/archief/2013/09/groenlinks-voetbalt-in-lege-morspoortgarage

http://waltervanpeijpe.com/2012/06/17/he-jongens-hoeveel-willen-we-erbij-hebben-in-de-binnenstad/

bijdrage van Walter van Peijpe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s