De Oostvlietpolder van de toekomst

Op mijn website staan een aantal collages waarmee ik probeer te verbeelden hoe Leiden er in de toekomst uit zou kunnen zien. Ik probeer hiermee  een positieve bijdrage te leveren aan het denken over een nieuwe stedelijke cultuur. Een beeld van een stad van de toekomst waarin ruimte is voor groen, voor nieuwe bedrijvigheid en nieuwe woonvormen, voor diversiteit, voor duurzaamheid en voor verrassingen. Kortom een stad die probeert eigentijdse oplossingen te vinden voor vraagstukken van de toekomst.

De collages die de “Vereniging Vrienden Oostvlietpolder” op haar site heeft staan hebben deze kwaliteiten zeker niet. Het zijn afschrikwekkende beelden van de toekomst van de Oostvlietpolder [wanneer het bestemmingsplan zal worden uitgevoerd, volgens de VVO]. Met deze suggestieve collages probeert de VVO haar standpunt voor het behoud van de polder kracht bij te zetten.

Maar: Waarop is dit toekomstbeeld van de Oostvlietpolder  gebaseerd?  Is dit een bestaand [schets]ontwerp? Van welke politieke partij is dit een visie? Wie wil er dat het er zo uit zal gaan zien ?

In ieder geval: Ik zou deze pessimistische collages nooit gemaakt kunnen hebben. De collages verbeelden op geen enkele manier de toekomstvisie van mij noch die van GroenLinksLeiden.

6 Reacties op “De Oostvlietpolder van de toekomst

 1. Dit toekomstbeeld is gebaseerd op het mede door GroenLinks vastgestelde bestemmingsplan Oostvlietpolder waarin de stedelijke entree op de Europaweg en andere bouwvoorschriften (tot zo’n 24 meter hoog) zijn vastgelegd.

  Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Oostvlietpolder is destijds juist de nadruk gelegd op de ontwikkeling van een stedelijke entree. Ook wel degelijk een onderschreven toekomstvisie van GroenLinks Leiden van toen.

  De impressiefoto’s zijn vervaardigd door de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder met als basis enkele schetsen van weleer.

  • Walter van Peijpe

   De collages op uw site zijn dus, u zegt het zelf, door u gemaakt en gebaseerd op schetsen van weleer. Zij zijn dus niet door GroenLinks gemaakt en niet gebaseerd op de toekomstvisie van GroenLinks Leiden van nu. Het onderschrift “Toekomstige ‘verbeterde’ belevingswaarde Oostvlietpolder volgens GroenLinks, de PVDA en VVD.” is feitelijk onjuist en misleidend.

 2. Als de gemeenteraad (met instemming van o.a. GroenLinks, PvdA en VVD) een bestemmingsplan vaststelt met daarbij schetsen van de voorgestane toekomstige stedelijke entree op de Europaweg, dan is dat bij het onherroepelijk worden van dat bestemmingsplan vanaf dat moment rechtsgeldig. Partijen die een bestemmingsplan goedkeuren KIEZEN toch ook voor de inhoud van dat bestemmingsplan mogen wij toch aannemen?

  De VVO heeft zich bij de impressiefoto’s gebaseerd op deze schetsen, toegestane bouwhoogten en voorschriften uit het vastgestelde en inmiddels onherroepelijk geworden bestemmingsplan Oostvlietpolder.

  Prima als GroenLinks daar nu anders over denkt en afstand van wil nemen, maar niet terecht om nu de VVO van misleiding te beschuldigen. Vooralsnog ligt immers nog steeds hetzelfde bestemmingsplan met de bijbehorende schetsen op tafel. Wij hebben tot nu toe nog geen andere gemeentelijke inrichtingsschetsen gezien. Misschien u wel?

 3. Walter van Peijpe

  Laat ik mezelf herhalen: De door u gebruikte weleer-collages zijn door u gemaakt. Zij verbeelden op geen enkele wijze de visie van mij noch die van GroenLinks van nu. Dus is het onderschrift “Toekomstige ‘verbeterde’ belevingswaarde Oostvlietpolder volgens GroenLinks, de PVDA en VVD.” onjuist. Om die reden is het vermelden van GL in het onderschrift dan ook misleidend. Overigens heb ik geen andere inrichtingsschetsen gezien. Maar als die ook maar een beetje zouden lijken op die van uw site dan zou ik ze direct naar de prullenmand verwijzen.

 4. Laten wij onszelf dan ook maar herhalen: wij praten hier over het vastgestelde bestemmingsplan Oostvlietpolder. Daarvan is de status onherroepelijk en voor ons het enige toetsingskader. Zeker nu ook u aangeeft geen andere inrichtingsschetsen gezien te hebben.

  Goed om te horen dat u van de door ons gemaakte inrichtingsschetsen (gebaseerd op het bestemmingsplan) afstand neemt. In feite neemt u dan dus afstand van het bestemmingsplan Oostvlietpolder.

  Maar hoe dan nu verder? Een nieuw bestemmingsplan Oostvlietpolder na 3 maart?

 5. Pingback: De toekomst van de Oostvlietpolder « WALTER VAN PEIJPE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s