‘Vrijplaats Vrouwenkerkhof’ [update]

Hieronder mijn spreektekst voor de Commissievergadering Ruimte & Regio van 18 november 2010

Voorzitter,

GroenLinks heeft bij de eerste behandeling in deze Commissie al aangegeven dat zij de locatie Vrouwenkerkhof het meest geschikt vindt als nieuwe vestigingsplaats voor de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg. Ik doe dat nu weer. Ik zal het belangrijkste argument voor deze locatiekeuze noemen.

In een aantrekkelijke, vitale stad moet ruimte zijn voor verschil. Verschil in geloof, afkomst, opvattingen en geaardheid. De stad moet een spiegel zijn die deze verschillen niet alleen accepteert maar zelfs deze verschillen met trots reflecteert. In zo’n tolerante stad krijgen verschillen de mogelijkheid zich te organiseren, zich te vestigen en zich te manifesteren.

Leiden heeft nu de kans om de Vrijplaats, een voor veel mensen belangrijke maatschappelijke en culturele organisatie, een nieuwe ruimte te geven in de stad. Door de Vrijplaats een prominente plek in de Leidse binnenstad aan te bieden, het Vrouwenkerkhof, kan Leiden laten zien dat zij de verschillen in de stad niet alleen waardeert en faciliteert maar ook met trots representeert.

Mijn fractie hoopt dat deze commissie vanavond een besluit neemt dat tegemoet komt aan de wensen van de SVK. Een besluit bovendien waarin wij kunnen laten zien dat onze stad een representatieve afspiegeling is van al die verschillende mensen, instellingen en organisaties die Leiden rijk is.

Walter van Peijpe

GroenLinks Leiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s