Het dak bij de buren is altijd groener

groenedakendefinitie

veluxzonnecollectorenJe herkent vast het spreekwoord waar ik een variatie op maak. Grappig is dat er een dubbele versie van bestaat, en dat die ook van toepassing is voor groene daken.

daktuindriehuizen.nlDe eerste betekenis is, dat als je niet ingevoerd bent in alle ins & outs, je al gauw alleen de goede en gemakkelijke dingen van een situatie ziet. En dat doen veel mensen wat betreft duurzame daktechnieken: die lijken goed voor het milieu, positief voor het imago van de woning en de bewoners, en zouden goed geld opleveren.

wittedakbedekkingDe minder zichtbare kant van de medaille is dat er vaak veel uitzoekwerk nodig is om te ontdekken wat bij jou op het dak goed past en wie het zou kunnen maken, ook voor een redelijke prijs. Als er sprake is van energiebesparing, dan is er het voordeel dat je de investering (deels) kunt terugverdienen, maar hoe zit die rekensom nou eigenlijk echt in elkaar, en kom je in aanmerking voor subsidies?

vegetatiedak3Woon je in een Vereniging van Eigenaren of huurwoning en wil je verduurzamen, dan moet je kans zien om je mede-eigenaren of verhuurder te overtuigen. En wat denk je van reparaties en onderhoud? Vorig jaar moest er in De Oranjerie één van de elektriciteit-omvormers van het zonnedak worden vervangen, en dat was bijna even duur als een hele jaaropbrengst.

daksandwichpanelen

De tweede betekenis van het spreekwoord gaat over jaloezie, omdat je denkt dat de buren het beter hebben dan jijzelf. Tsja, ondanks mijn opsomming van barrières en offers, is het bij veel groene daktechnieken inderdaad waar dat je beter af bent mét dan zonder. Maar de mensen die ervoor gaan, doen dat niet om anderen de ogen uit te steken. Ze doen het omdat ze er zelf erg achter staan, voor het milieu of wooncomfort, vanuit een technische interesse, omdat het nieuw of mooi is, om te besparen, of om minder mee te werken aan de grote energiebedrijven.

daktuinbasel

Graag wijs ik op drie actieve en enthousiaste vrijwilligersorganisaties die klaarstaan om aan anderen te vertellen over hun kennis en ervaringen:

Met wat hulp is je eigen dak binnen de kortste keren groener dan dat van de buren! MEDION DIGITAL CAMERA

Geplaatst door Mieke Weterings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s