Guerilla Art: Multipleks Leiden #3

Twee jaar geleden plaatste ik wat foto’s van Multipleks op dit blog (Multipleks #1 en Multipleks #2), het collectief dat zich gevestigd heeft in het kraakpand op de hoek Schuttersveld/ Stationsweg. Het hoekje, dat in de volksmond ook wel het Gat van Van de Putte wordt genoemd naar de speculant die het gebied liet verloederen, blijft interessant. Al twee jaar lang vraag ik me af waar die deur nou toch voor dient, die op onlogische hoogte aan de zijkant van het gebouw te vinden is. Was het een uitgang? Waarheen dan? Er zijn geen sporen van een brandtrap te zien. En waarom dat gezellige gordijntje? Of is het kunst? Wat is de boodschap?

Ik besloot te zoeken naar foto’s van de oude gevel-situatie. Zou Multipleks er iets mee van doen gehad hebben? Op een foto van een kraakactie van het gebouw in 2006 is in ieder geval nog niets van de deur te zien. Toch kunst dus…?

Op de deur zelf staat te lezen “Cultural relics are irretrievable; please be careful when viewing them“. Een zoektochtje naar deze zin op Google leidde me snel naar K.U.T., oftewel het Kunst Uitschot Team. Het is (was?) een beeldhouwercollectief, dat zich kenmerkt door het op eigen initiatief en of illegaal plaatsen van sculpturen in de openbare ruimte. Zo blijven zij onafhankelijk van de gemeente, welstandscommissies en galeries en bereiken door het ‘verrassingseffect’ gemakkelijker het grote publiek. Anno 2013 zouden we hen “guerilla artists” noemen. Zij eisen een stuk van de publieke ruimte op zonder dat iemand er opdracht voor geeft, veranderen de dynamiek zonder dat iemand hen ervoor betaald.

Het K.U.T. project bij het Gat van Van de Putte heette “Café Cultuur”. Op een foto van de gevel uit november 2008 is een  uithangbord van Heineken te zien. Wanneer je de foto’s van 2006, 2008, 2011 en 2013 naast elkaar ziet, wordt duidelijk dat de gevel telkens in verandering is geweest. Let eens op de steeds wisselende collectie tags en andere grafitti-uitingen. Gratis verrassing en verwondering, steeds opnieuw.

juli 2006

Juli 2006

Uitschot november 2008

November 2008

Multipleks maart 2011

Maart 2011

Multipleks maart 2013

Maart 2013

Prescillia van Noort (@PrescilliavN)

Een Reactie op “Guerilla Art: Multipleks Leiden #3

  1. Mooi artikel. Hier nog een detail van de wand uit 2010. Ik heb er toen een mostag in gephotoshopt ivm de Europse Verkiezingen http://waltervanpeijpe.files.wordpress.com/2009/01/stadskunst-2.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s