Liftplaats

Een ideale studentenstad heeft meer dan goede studentenhuisvesting. Want studenten zitten niet de hele week in hun studentenkamer. Met zo veel studenten op de bevolking van Leiden zie je ze overal. Als je deze lente rond een van de feestdagen ’s ochtends de stad uit rijdt, heb je grote kans dat je liftende studenten ziet. Die doen mee aan een liftwedstrijd naar Parijs, Berlijn of nog verder. Dergelijke liftwedstrijden worden jaarlijks georganiseerd. Dat stamt nog uit de tijd dat veel studenten ook in het weekeinde op en neer naar hun ouderlijk huis liftten. Met de komst van de studenten-OV-jaarkaart is dat verdwenen. Veel mensen denken daarom dat liften iets uit het verleden is en dat het nu niet meer kan, omdat het gevaarlijk zou zijn en er toch niemand meer voor je stopt. Niets is minder waar, zoals de liftwedstrijden aantonen.

Vóór de studenten-OV-jaarkaart

Ook ik had een OV-jaarkaart als student, maar omdat ik in de zomervakantie liever een dag langer onderweg was dan dat ik eerst een dag aan de lopende band moest staan om een vliegticket te kunnen kopen, ging ik liften. Zelfs nu ik een auto heb, ga ik op vakantie graag liften, vooral voor de gesprekken met mensen uit het land van bestemming. Nu de studenten-OV-kaart nog verder beperkt gaat worden, komen er misschien weer ieder weekeinde lifters langs de Leidse uitvalswegen te staan. Ik zou het toejuichen, want je ontmoet daarbij veel zeer verschillende mensen (die altijd erg aardig zijn anders waren ze niet belangeloos voor je gestopt).

Weer gaan liften!

Liften van het ene snelwegtankstation naar het volgende snelwegtankstation is met wat geduld niet moeilijk. Het lastigste is een stad uitliften. Waar kan je het beste gaan staan, zonder het risico door een agent weggestuurd te worden, omdat hij de plek niet veilig vindt? Sommige studentensteden hebben een officiële liftplaats, uit de tijd van voor de studenten-OV-kaart, maar Leiden niet. Misschien is het goed als Leiden die nu ook maakt. Ik weet wel wat de beste plekken zijn. In de meeste gevallen hoeft er alleen een bordje opgehangen te worden. Probeer het zelf eens uit op een van onderstaande plekken (klik hier voor mijn lifttips). Pas op, de officiële bordjes staan er nog niet!

Richting A4 (klik voor huidige situatie)

Richting N11 (klik voor huidige situatie)

Richting A44 (klik voor huidige situatie)

Maandagbijdrage van Jochem Lesparre

Een Reactie op “Liftplaats

  1. Pingback: Paalkampeerplaats | LEIDSE RUIMTE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s