De gelovige stad

tedVorige week keek ik samen met  ongeveer tweehonderd anderen naar de TedXChange-sessie die door Melinda Gates werd gepresenteerd. Deze bijeenkomsten, samengesteld uit korte presentaties en getuigenissen, gaan over maatschappelijke kwesties en verduurzaming, en zijn vooral bedoeld om te inspireren.

De TedX-uitzending begon met een presentatie van Cathleen Kavey, die allerlei citaten deed uit de Bijbel, als bewijs voor de opdracht van God om maatschappelijk actief te zijn, zeker ook voor vrouwen. In onze zaal in Nederland keken we elkaar verbaasd aan: zo’n evangelist hadden we bij het hippe en wereldwijdgerichte TedX niet verwacht. Onze avondvoorzitter wees ons erop dat de mensen in de meeste landen van de wereld erg religieus zijn, en dat we in Nederland wat dat betreft een uitzondering zijn. Onze normen zijn dus geen standaard. 

aanzichtUrkvuurtorenHet herinnerde me aan ruim vijftien jaar geleden, toen ik de gemeente Urk adviseerde over energiebeleid. Als ik daarover vertelde aan bekenden, vroegen ze me lachend of ik het daar als non-conformist wel kon uithouden. Maar toen en ook nu nog steeds moet ik zeggen dat het één van mijn betere adviestrajecten is geweest. Ik heb er de volgende uitdrukking aan overgehouden: ‘Fijn als mensen karakteristiek zijn en stokpaarden hebben, want dat heb je een aangrijpingspunt om ergens iets goeds van te maken’. Voor verduurzaming is namelijk niets erger dan nihilisme bij het bestuur en management: waarbij niemand tegen is, maar er niets gebeurt. Nee, dan op Urk. Bij de behandeling van het nieuwe beleid in de gemeenteraad vroeg de burgemeester, die in gebed voorging, of God extra kracht wilde geven voor dit specifieke onderwerp op de agenda, wat van bestuurders vroeg om boven eigen belangen uit te stijgen. 

renovatiekerkopUrkIk heb er nog een tweede uitspraak aan overgehouden: ‘Het maakt me niet uit waarom iemand het doet, áls-ie het maar doet’. Dit houdt in, dat als ik kan ontdekken wat iemand beweegt, dat het dan gemakkelijker is om onderwerpen aan te reiken waar iemand iets mee wil en kan doen. Ik vind het namelijk prima dat de één vegetarisch eet, de ander een energiezuinig huis bouwt, weer een ander geen auto heeft of veel tijd aan mantelzorg besteedt. Zo was Urk de eerste gemeente in Nederland die energiebesparing in kerkgebouwen in haar beleid opnam. 

DLW_logoOok de deelnemers van de conferentie ‘Geloven in Klimatigen’ van De Linker Wang (religiewerkgroep van GroenLinks) kwamen vorige maand bij vergelijkbare conclusies uit, maar dan wat wetenschappelijker, filosofischer, meer poëtisch uitgedrukt. Volgens het verslag stelde voorzitter Ruard Ganzevoort bij de afsluiting dat het in de politiek belangrijk is om met elkaar te benoemen waar we van dromen, en dit te benoemen in termen van wat we wél willen, in plaats van te verwoorden wat we niet willen. 

moskeeinLeidenNoordDaarmee zijn we aangekomen bij de motieven van deze website. Het maakt me niet uit waar ieder persoonlijk z’n inspiratie en waarden vandaan haalt, als het oplevert dat we geloven in en samenwerken aan de toekomst van onze fijne stad!

 

hindoestaansNieuwjaar

Geplaatst door Mieke Weterings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s