Leiden: meer klein maar fijn

Overheden leggen vandaag alles vast in bestemmingsplannen. Hoogte, breedte en bestemming en in zekere mate hoe je bouwt. En dat is als er al mogelijkheden zijn. Voor een groot deel van de stad is de huidige situatie tot wet verheven. Je mag vrijwel niets anders dan wat er al is. De bandbreedte van mogelijkheden is van tevoren al beperkt. Toch gek. De stad is het resultaat van honderden jaren sleutelen. Vaak zonder al te veel overheidsbemoeienis. En dat kun je zien. Geloof dat dat een van de grootste charmes van oude steden is, de kleinschaligheid, de gekke oplossingen, panden die zijn gesloopt, veranderd en aangepast aan het tijdsbeeld omdat dat op dat moment wenselijk was. Oplossingen die er niet gekomen zouden zijn als je tevoren teveel regels zou opleggen of als je het ineens zou bouwen. Sleutelen maakt dat de stad leeft. En daarom vind ik dit dus een enorm tof project. http://www.rotterdam.nl/kleinenfijn

05 Mauritsstraat Woon-werkpand Rotterdameap

De gemeente Rotterdam vraagt Rotterdammers: “kent u nog een stukje grond of stukje lucht waar u graag zou willen bouwen?” Een parkeerplaats waar nog drie gestapelde kleine studentenkamer passen, het dakvlak van de flat tegenover waar u uw penthuis bouwt of het achterterrein waar best nog een kantoorruimte gebouwd kan. Ja? Dan helpen we u uw droom te realiseren.

09cefa2d0b4c85b7cfa3a4343c968648.061 KuhneNatuurlijk is Rotterdam een andere stad met andere kwaliteiten. Maar geloof dat een project als dit in Leiden een groot succes zou kunnen zijn. Want als we allemaal net zo fris naar de stad gaan kijken dan kan er ineens een hele hoop.

Patrick Colly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s