Complementariteit toverformule voor Leids woongenot

Leiden is een bijzondere stad. Dat vinden wij als Leidenaren natuurlijk allemaal. Onze stad ligt echter ook in een bijzondere en veelzijdige regio. Leiden ligt midden in de Randstad, en vormt daarmee de toegangspoort tot alles wat deze metropoolregio te bieden heeft. Wat betekent dat eigenlijk voor de stad?

Wat mij betreft betekent de positie van Leiden, midden in de Randstad, een heleboel. Als Leiden op een andere plek had gelegen was ik wellicht heel ergens anders gaan wonen. Het is de combinatie van de fijne Leidse woonomgeving met de nabijheid tot andere leuke steden en plekken die het voor mij zo aantrekkelijk maakt om hier te wonen.

Leiden in de Deltametropool
Overigens geloof ik niet dat ik de enige ben voor wie dit zo is. Morgen mag ik een presentatie geven bij een bijeenkomst van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) over de Leidse woningmarkt in de Deltametropool. Omdat het een besloten bijeenkomst is wil ik hier op Leidse Ruimte alvast een tipje van de sluier oplichten, en een klein deel van mijn presentatie met jullie delen. Mijn hoofdboodschap eigenlijk.

Om mijn boodschap te onderstrepen heb ik een aantal Leidenaren een kaartje laten tekenen van hun perceptie van de Leidse regio.

Reginald's Leiden

Complementariteit als toverformule
In bovenstaande tekening is de eerdergenoemde combinatie van Leiden mét de omgeving ook duidelijk zichtbaar. Leiden is voor de tekenaar aantrekkelijk vanwege de nabijheid van Schiphol, Den Haag, Amsterdam en Utrecht, en omdat je makkelijk naar het strand of de polder kunt fietsen. Al deze plekken zorgen samen voor de woon- en leefbeleving van Leiden als stad. Op zichzelf zijn ze ook aantrekkelijk, maar niet per definitie doorslaggevend. In combinatie daarentegen vormen ze een toverformule voor woongenot.

De vraag is natuurlijk of het besef van deze complementariteit in onze regio ook leeft bij beleidsmakers, lokale politici en professionals. Gemeenten – ook Leiden – hebben nog altijd de neiging om binnen hun gemeentegrenzen te denken en te plannen. Dit terwijl de dagelijkse ervaring van veel mensen deze grenzen ongetwijfeld zal overstijgen…

Bijdrage van Simone Pekelsma (@simonepekelsma)

2 Reacties op “Complementariteit toverformule voor Leids woongenot

  1. Jochem Lesparre

    Leuke ‘mental map’ niet alleen de selectie van wat er wel en niet in zo’n kaart weergegeven wordt zegt veel over de maker, maar vooral ook de verschillen met de werkelijkheid. Een klassieker op dit gebied is: http://amycutler.files.wordpress.com/2009/09/north-mental-map.jpg%3Fw%3D497 van een Londenaar. Het is als een Randstedeling die de spoorlijn naar het oosten bij Amersfoort op laat houden, de A1 over de Veluwe als laatste asfaltweg bij een doorwaadbare plaats in de IJssel laat ophouden, waar aan de overkant Azië begint…

  2. Walter van Peijpe

    Het kaartje van de Leidse regio doet mij denken aan een mooi kunstproject uit de 60er jaren van Stanley Brouwn, die in Amsterdam mensen vroeg een kaartje te tekenen hoe hij van A naar B kwam: http://www.nistrup.com/stanleybrouwn.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s