Blauwe zone

In een aantal wijken rond de binnenstad loopt een proef van twee jaar met een blauwe zone voor het parkeren. Laatst ontving ik als bewoner een enquête over de proef met de blauwe zone. Daarin werden de verschillende opties voor na de proef uiteengezet:

1. Blauwe zone: maximaal 2 uur parkeren met parkeerschijf voor bezoekers en een parkeervergunning voor bewoners van €65 per jaar;
2. Betaald parkeren voor bezoekers en een parkeervergunning voor bewoners van €40 per jaar;
3. Gratis parkeren voor iedereen en parkeeroverlast voor de bewoners.

Voor betaald parkeren is de parkeervergunning bij een lager bedrag kostendekkend voor de gemeente dan bij een blauwe zone. Dit komt doordat bezoekers moeten betalen en doordat de opbrengst van de parkeerboetes dan naar de gemeente gaat in plaats van naar het rijk zoals bij een blauwe zone. Hoewel het heel logisch is om als gemeente rekening te houden met voor wie de extra inkomsten uit boetes zijn, vind ik het onwenselijk om op gemeentelijk niveau een oplossing te kiezen waarin alleen rekening gehouden wordt met de lokale financiën en niet met die voor de rest van Nederland. Desalniettemin denk ik dat optie 2 het eerlijkst is omdat dan zowel de bewoners als de bezoekers betalen voor het oplossen van de parkeerproblemen.

Blauwe zone   (bron: leidschdagblad.nl)

Maandagbijdrage van Jochem Lesparre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s