Bestemmingsloos bouwen

Een probleem dat om de hoek komt kijken bij de transformatie van kantoorruimte is de toegewezen functie die het gebouw in het bestemmingsplan heeft meegekregen. De bestemming wijzigen is mogelijk, maar complex. Gebouwen zijn meestal volledig gespitst op het vervullen van die bepaalde functie, waardoor ook de praktische aanpassingen aan het gebouw bij bijvoorbeeld een transformatie van bedrijfsruimte naar woonruimte kostbaar zijn en er niet geluids- en veiligheidsnormen voldaan kan worden. Door nu nieuw te bouwen complexen bestemmingsloos op te leveren kunnen deze problemen in de toekomst voorkomen worden.

Over enkele weken zal woningcorporatie Stadgenoot Solids 1 & 2 in Amsterdam online gaan veilen. Een ‘Solid’ is een bijzonder gebouwconcept dat door de bestemmingsloosheid voor de gebruikers veel vrijheid geeft. Huurders kunnen er gaan wonen, gaan werken of een winkel beginnen.

Een Solid is een duurzaam, functieneutraal gebouw met vrij indeelbare ruimtes om te wonen en te werken. Voor de volledige filosofie achter de ‘Solids’  zie het stuk  “Met andere ogen” van de hand van bedenker Frank Bijdendijk. De ruimtes worden op cascobasis geveild en dus niet aangeboden via het ‘normale’ woonruimteverdeelsysteem.
Huurders wordt maximale keuzevrijheid in een duurzaam gebouw geboden: keuze voor grootte van de gehuurde ruimte, keuze in indeling, keuze voor de prijs die men betalen wil (via internetveiling) en gebruik (wonen, werken, mix hiervan). Voor de volkshuisvesting betekent dit een totaal nieuw concept met maximale keuzevrijheid en flexibiliteit in een bestemmingsloos gebouw.

Solids zijn gebouwd voor de toekomst; de indeling van de ruimte en het gebruik ervan kan gewijzigd worden, terwijl het casco de komende eeuwen kan blijven staan.

Prescillia van Noort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s