eitje

Aanleiding voor dit parkeerstuk is dit bericht.

http://sleutelstad.nl/nieuws/archief/2013/07/alternatief-plan-parkeergarages-ruim-40-miljoen-goedkoper.

Ontzettend slimme club heeft uitgevonden dat de twee parkeergarages aan de Lammermarkt en de Garenmarkt die na de zomer door de gemeente zullen worden aanbesteed nu al fors [40miljoen op 100miljoen] goedkoper kunnen. Met innovatie.Hulde daarvoor, er kan niet genoeg geïnnoveerd in deze stad!

kormeling_drive_in_wheel

Toch ben ik niet in hosanna-stemming om deze besparing van een dikke E300,- per Leidenaar. De vraagt blijft namelijk of deze twee garages uberhaupt wel zo noodzakelijk zijn.

Mocht u meer van de snelle verhalen zijn kijk dan direct helemaal onderaan voor een oplossing met een besparing van 100miljoen.  

Natuurlijk heeft de raad haar best gedaan om de nut en noodzaak te onderzoeken voordat ze aan deze onderneming begonnen. En dan doel ik niet op onze twitterende #zaterdagmiddag-raadslid-onderzoekers. Dan doel ik op het SPARK onderzoek op verzoek van de gemeente van ongeveer een jaar geleden.

De samenvatting voor degene die het niet hebben gelezen met wat opmerkingen:

1. De bezettingsgraad op zaterdagmiddag (het drukste moment) op de parkeerplaatsen die zijn bestemd voor bezoekers van de binnenstad ligt tussen de 70% en 75%. 

2. Zowel ondernemers, bewoners als bezoekers waarderen het parkeeraanbod in Leiden als slecht. Dit lage oordeel heeft echter niets te maken met het ontbreken van parkeerplaatsen (zie hiervoor) en ook niet met de prijsstelling. Deze is vergelijkbaar met gebenchmarkte steden (o.a. Dordrecht en Delft) en ligt zelfs lager dan economisch realiseerbaar is. 

3. Leiden trekt relatief veel bezoekers. Een belangrijke oorzaak hiervan betreft de aanwezigheid van de musea. Het winkelaanbod of het uitgaan in Leiden trekt daarentegen relatief veel minder bezoekers. Men geeft ook opvallend weinig geld uit in Leiden. Het hoge aandeel museumbezoek werkt waarschijnlijk ook door in het hoge gebruik dat bezoekers van het OV maken; mede vanwege de goede OV (trein) bereikbaarheid van Leiden is dit aandeel bijna vergelijkbaar aan Amsterdam. Tegelijkertijd is het aandeel auto onder bezoekers uit de stad zelf met 7% bijzonder laag. 

Dus. Er staat op het drukste moment van de week een kwart van alle plaatsen leeg, de situatie is niet slechter dan elders en er komen relatief veel mensen met het ov [hier min of meer als nadeel beschreven]. 

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat nieuwe, kwalitatief hoogwaardige garages inderdaad kunnen bijdragen aan het aantrekken van meer (auto)bezoekers aan de binnenstad van Leiden. 

Het Leidse ‘parkeerproduct’ is nu niet goed en niets doen leidt alleen tot een verdere relatieve achteruitgang van de bereikbaarheid. Door het parkeerproduct te verbeteren lijkt het mogelijk om het aantal autobezoekers te verhogen. 

Als ook rekening wordt gehouden met 10% gewenste leegstand i.v.m. zoekverkeer, heeft Leiden bij een voldoende goed parkeerproduct behoefte aan ca. 360 extra parkeerplaatsen. Indien de overcapaciteit van het bestaande parkeerareaal niet wordt benut gaat het om een extra parkeerbehoefte waarvoor 874 plaatsen benodigd zijn.

De berekende potentie is alleen haalbaar als de autobereikbaarheid als geheel (en daarmee ook de kwaliteit van het parkeerproduct) beter wordt en als beter wordt ervaren. Alleen het toevoegen van de extra parkeerplaatsen lost niets op. Integendeel: het vergroot de exploitatieproblemen voor het parkeren in Leiden als geheel omdat er wel capaciteit wordt toegevoegd (meer kosten) maar daarvoor niet meer gebruikers komen (opbrengsten blijven gelijk). 

En daar komen we op het meest heikele van deze kwestie. De onderzoekers geven aan dat alleen parkeerplaatsen bij maken niet helpt. Er zijn wel wat condities om dit te doen slagen. 

De volgende condities zijn het meest relevant om de berekende toename te kunnen realiseren: 

De realisatie van 1.000 goede parkeerplaatsen moet gepaard gaan met het verbeteren van de kwaliteit van de overige, bestaande parkeerplaatsen in Leiden. De 1.000 nieuwe parkeerplaatsen maken het mogelijk om een deel van de bestaande parkeerplaatsen (ruim 600) op te heffen en te benutten voor een kwaliteitsverbetering van de binnenstad (hogere verblijfskwaliteit en/of optimalisatie bereikbaarheid). 

B De nieuwe parkeercapaciteit dient onder meer qua ligging en vormgeving kwalitatief goed te zijn en moet vooral prettig aansluiten op de winkelgebieden van het centrum in de meest brede zin . Met onder meer een optimale auto- en voetgangersontsluiting gerelateerd aan de herkomst van de autobezoeker en zijn bestemming als voetganger (via aantrekkelijke looproutes). 

C Een hoogwaardige dienstverlening op de parkeerlocaties. 

D Geen excessieve parkeertariefsverhoging. De prijsstelling van de nieuwe garages mag iets hoger zijn dan die van de bestaande parkeervoorzieningen. 

E Een actieve communicatie campagne over het nieuwe, verbeterde parkeerproduct van Leiden (met aandacht voor aanrijdcorridors) in de regio. De nieuwe garages vormen nieuwe bronpunten voor de binnenstad en richten zich mede op bezoekers uit de regio die langer willen blijven en winkelbezoek willen combineren met musea of een terrasje. Juist ook het stimuleren van een langer verblijf biedt de binnenstad van Leiden nog veel kansen en ook een langer verblijf leidt tot een grotere parkeervraag. 

F Een verbetering van de doorstroming op de toevoerwegen naar en op de parkeerroute in combinatie met het verbeteren van de kwaliteit en volledigheid van het parkeerverwijssysteem. 

G Het centrum van Leiden dient ten minste zijn huidige aantrekkelijkheid te houden. Hierbij spelen de invloed van het internet, de crisis en het afnemende marktaandeel van koopcentra een rol. Er dient rekening te worden gehouden met de invloed van deze factoren op de omvang van de parkeervraag. 

Dus. De nieuwe garages moeten hoogwaardige service hebben, goed aansluiten op bestaande, moet geen tariefsverhoging tot gevolg hebben en goed gecommuniceerd worden [B,C,D,E]. Eitje, dat kunnen we vast. De gemeente Leiden moet zijn aantrekkelijkheid houden [G]. Er staat nu meer leeg dan eind 2011/begin 2012. Maar we zijn natuurlijk veel toffer dan al die webshops die nu de lucht in gaan. 

Er moeten 600 parkeerplaatsen van straat af [A]. Ben benieuwd waar dat gaat gebeuren. Als ik zou moeten kiezen op het Rapenburg en de Oude Singel [zijn dat er 600?]. Volgens mij houden we dan schitterende autoloze grachten over. Wel even de vraag of die mensen die sjiek wonen op het Rapenburg dan op de Lammermarkt gaan parkeren.

En dan de laatste. Een verbetering van de doorstroming en kwaliteit op de toevoerwegen [F]. Kan me er iets bij voorstellen. Er staan nu al files voor de Hoogvlietgarage, voor het stoplicht op de Lammenschansweg, op de Hooigracht en voor de Lammermarkt en Langegracht. Met 1000 auto’s erbij op zaterdag lijkt me dat helemaal geen pretje. 

Lijkt me wel dat dit serieus te nemen is. Want hoe tof die nieuwe garages ook worden, als het ingewikkeld is om de stad in te komen is en Leiden echt het nadeel van de centraliteit heeft zoals ik ooit las in een onderzoek naar de infrastructuur van de stad [je bent overal zo dicht bij dat je net zo goed 5 min verder op de a4/a44 rijdt een ander centrum in] dan worden die garages een grote sof. Wonen in een failliete gemeente lijkt me verre van ideaal. Dus.  Gemeente, maak werk van de infrastructuur IN de stad en haal 600 auto’s van straat. Om mee te beginnen.

Dan de oplossing van 100miljoen. 

Geef het ROC lammenschans, het ROC centraal, het ACHMEA kantoor, de nieuwe HEEREMA, etc. de gelegenheid om hun dik 1500 leegstaande parkeerplaatsen vlak bij de binnenstad op zaterdag uit te baten.  Of liever, help ze met een paar goeie borden / kaart / busjes.

https://www.google.nl/maps/ms?msid=214542556681408465119.0004e0b0da701a67e578d&msa=0

Mooie is dat dat plan morgen in werking kan. Scheelt de binnenstad / middenstand een paar jaar wachten op die nieuwe garages. Wie weet is de leegstand in de winkelstraten dan ook zo opgelost? Mocht het een groot succes zijn, heb je zelfs nog de mogelijkheid er twee garages bij te bouwen.  

Patrick Colly- architect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s