Leids verdichten, rijnwater

‘case-study’, rijnwater nabij morskade

Wat gebeurt er als we het bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan even loslaten en op micronivo gaan kijken in een willekeurige buurt? Verbetering met 10% meer vloeroppervlak [overheidsbeleid] en 40-80% [genoemd als haalbaar in publicatie prachtig compact NL van rijksadviseurs] verdichten wordt onderzocht.

case study rijnwater

case study rijnwater

De serie ‘LeidsVerdichten’ gaat in op de problematiek van de huidige stedenbouw. Deze problematiek is drieledig.  Ten eerste is er de oproep van de rijksoverheid om binnen de bestaande stadsgrenzen te verdichten / intensiveren. Meer bouwen op minder grond. Bouwen blijft nodig ondanks gelijkstand danwel krimp in sommige gemeentes qua inwonertal omdat er nog groei zit in de benodigde kuubs per persoon. Interessante case-studie, want hoe doen we dat in zo’n oude stad als Leiden. Groeien en bouwen in één van de meest dichtbebouwde binnensteden van Nederland zonder uitbreidingsmogelijkheden? Daarnaast is er hernieuwde waardering voor de bestaande bouw uit het oogpunt van duurzaamheid. Wegwerparchitectuur,  waarin gebouwen minder dan 50 jaar meegaan, kan niet meer worden geaccepteerd. Het hergebruik van bestaande gebouwen is in basis extreem veel duurzamer dan welke sloop-nieuwbouwvariant dan ook. Voorwaarde is wel dat deze gebouwen functioneel bruikbaar zijn en dat de gebouwen kwaliteit hebben en / of een bepaalde cultuurhistorische waarde.

Bijdrage door Patrick Colly

3 Reacties op “Leids verdichten, rijnwater

  1. De invuloefening gaat ervan uit dat je moet verdichten om o.m. De groene ruimte rond de stad te sparen. Natuurlijk is het ook goed om juist te bouwen bij centrumfuncties om daarmee de stad leefbaar te houden. In deze ‘verdichtings’oefening wordt een ding over het hoofd gezien: ook open water is in de stedelijke omgeving een schaars goed: de grachten en kanalen maken de stad niet alleen heel aantrekkelijk maar hebben ook een belangrijke functie voor de aanvoer en afvoer van (regen)water. Verdichten in open water zal het waterbeheer ontregelen: daarom koestert het waterschap & ook de gemeente het open water!

  2. Jochem Lesparre

    Leuk idee en als het drijvend of op palen gebouwd wordt hoeft het geen probleem te zijn voor de waterhuishouding. Maar, ik vindt dat het niet erg past niet op deze locatie (https://maps.google.nl/maps?&ll=52.1568,4.471&layer=c&panoid=K2ErMz19SNHPON5t7l5-YA&cbp=13,203.22,,0,-1.18).

  3. Wonen op water drijvend of op palen blijft aantrekkelijk maar dat het geen effect heeft op het watersysteem is iets te kort door de bocht: als je onder water zwemt zie je dat zelfs onder de kleinste bruggen geen waterplanten meer groeien (vanwege het licht). Die planten zorgen wel voor zuurstof in het water en substraat voor ander waterleven. Ook is er risico dat onder de drijvende huizen bagger ophoopt: heel veel (drijvende?) woonboten liggen bijvoorbeeld vast in de modder. Hoe sympathiek en innovatief ook blijf ik bij de stelling dat we zuinig moeten zijn op ons water, en voorzichting moeten zijn om dat gebruiken om te verdichten.
    Hans Schouffoer, als hoogheemraad van Rijnland verantwoordelijk voor schoon en gezond water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s