GroeneLeidseRuimte

Onze werkgroep van GroenLinks Leiden ‘LeidseRuimte’ heeft zich het afgelopen jaar verdiept in de actuele problematiek van leegstaande kantoorgebouwen. In een vorig jaar aangenomen motie van GroenLinks Leiden is het college gevraagd om beleid te formuleren om leegstand van kantoorpanden in Leiden tegen te gaan. Wij zijn blij dat inmiddels aan dit verzoek gehoor is gegeven. De wethouder economie, Robert Strijk, heeft deze maand een goed onderzoek gepresenteerd naar de leegstand van kantoorgebouwen in Leiden. Binnenkort zal de gemeenteraad een voorstel van de wethouder behandelen waarin hij onder andere zal voorstellen een ‘Kantorenloods’ in het leven te roepen die moet gaan bemiddelen tussen eigenaren, mogelijke gebruikers en de gemeente bij de herontwikkeling van lege kantoren. Verder zullen er drie gebieden in Leiden worden aangewezen waar extra aandacht zal worden besteed aan leegstand en waar wellicht flexibele bestemmingsplannen voor gemaakt zullen worden. De regio Holland Rijnland, waar Leiden deel van uit maakt, heeft dit jaar een conceptnota ‘Kantorenstrategie Holland Rijnland’ opgesteld. Ook in deze nota worden maatregelen voorgesteld om leegstand van kantoren tegen te gaan. Uiteraard zal LeidseRuimte deze ontwikkelingen in Leiden en de regio blijven volgen en hier op deze site verslag van doen. Daarnaast start LeidseRuimte deze maand een nieuw project:

Leiden is één van de meest dichtbevolkte steden van Nederland en heeft maar weinig groen. Dat is jammer, groen maakt de stad aantrekkelijker en leefbaarder. De groene Leidse ruimte staat bovendien onder druk omdat de stad nog steeds binnen haar stadsgrenzen wil bouwen. Het lijkt een onmogelijke opgave: Hoe kun je in een volle stad nog verdichten door binnenstedelijk te bouwen en tegelijkertijd de stad vergroenen?

foto via Club Donny

Op deze site gaat LeidseRuimte deze opgave onderzoeken. Verwacht van ons geen snelle, heldere oplossing. Veel meer illustreren wij onze zoektocht met interessante voorbeelden van bestaand stadsgroen en met onze ideeën over wat in Leiden allemaal zou kunnen. Zoals dit:

collage Walter van Peijpe, buurtmoestuin in Leiden Z-W

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s