Woont de nieuwe turnkoning in Leiden?

GroteGymfeestjan2013Na alle aandacht voor groen en buiten spelen op deze website, wil ik deze keer eens naar een binnensport kijken, en wat de gemeente daarvoor kan betekenen. In het bijzonder kijk ik naar turnen, omdat ik daarin een persoonlijk belang heb. Ik ben overigens niet de enige met een turnkind: de Leidse gymnastiekverenigingen hebben maarliefst een kleine drieduizend leden!

GroteGymfeestmetFreekHoewel het wat verwend kan lijken, wil ik toch klagen over de turnfaciliteiten in Leiden. De turnhal in de Merenwijk is te klein, hier en daar wat versleten, en helemaal volgeboekt. Er zijn wel veel gymzalen in de stad, maar deels zijn die niet geschikt of zelfs onveilig voor bepaalde gymnastiekonderdelen, of niet alle typen toestellen zijn aanwezig. Voor de grote groep beginnende gymmertjes, dus voor de ‘breedtesport’, zou je op zich een eind kunnen komen met de gymzalen. De beperkingen worden het meest ervaren door de opkomende jeugd, die turnen, trampolinespringen of acrogym als wedstrijd- of showsport doet. Daar zijn bijvoorbeeld springkuilen en hoge zalen voor nodig, met toestellen die voldoen aan (inter)nationale eisen.

gve-trampolinespringen-522x391

Ben je daar nou van, als gemeente, om de ‘kleinere’ groep met hoge sportprestaties te accommoderen? Ik denk dat daar zeker argumenten voor zijn. Oudere kinderen die goed zijn, zeker kampioenen, kunnen een aantrekkelijk voorbeeld zijn voor wie nog niet sport, of voor wie nog moet leren om door te zetten. Al die kinderen bewegen lekker en komen (met hun ouders) terecht in gezellige verenigingen, waar veel vrijwilligers- en zelfwerkzaamheid nodig is in vergelijking met veel andere sporten.

turnenfundagJason

Mijn zoon van zestien regelt al jaren alles rond zijn trainingen en spullen zelf, zonder morren, gewoon op tijd. Ondertussen assisteert hij regelmatig, net als veel andere jongelui, met lesgeven en het organiseren van activiteiten. Ik ben erg blij dat mijn puber iets heeft waar hij gelukkig door is, waar hij identiteit aan ontleent, en dat het ook nog gezond en sociaal is. Ik gun het iedereen. Overigens krijgen zulke kinderen op het Leonardo College in onze stad extra sporttijd, als ze willen in een ‘highschool’ voor hun specifieke sport, wat weer de motivatie voor school helpt.

fotowebsitealexsponsoringSuccessen van topsporters stralen af op de vereniging, wat goed is voor ledenaanwas. Binnen onze vereniging Excelsior zijn er meerdere goede voorbeelden. Eén van die jongens is Alex Klinkenberg. Hij is de kroonprins van het herenturnen in Nederland. Alles wijst er op dat hij over een aantal jaren in de voetsporen kan treden van Epke Zonderland. Hij is vijftien jaar geleden geboren voor het turnen, en kreeg pasgeleden de Publieksprijs Leidse Sporter van het jaar. 

Of Alex echt doorstoot hangt van meer dingen af, maar zeker ook van trainingsfaciliteiten. Als de gemeente daarin iets meer en consequent investeert, hebben we straks minstens één superkampioen, en voor honderden van onze kinderen gewoonweg aantrekkelijke sportruimte ….. en veel geluk!

Geplaatst door Mieke Weterings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s