Hersenmoe? Op naar het park!

Er is al enige tijd bewijs voor het feit dat het vermogen van ons brein om kalm en geconcentreerd te blijven beperkt is. Het lawaai en de hectiek van de stad kunnen zelfs leiden tot een soort van hersenvermoeidheid. In deze staat van zijn wordt men snel afgeleid, vergeetachtig en vluchtig. Niet echt prettig dus. Gelukkig laat nieuw onderzoek uit Schotland nu zien dat deze hersenvermoeidheid makkelijk opgelost kan worden door het maken van een wandeling in het park.

parkgras

Volgens de Schotse studie is het aan te raden om tijdens het werk af en toe een pauze te nemen en een klein wandelingetje te maken in een groene omgeving. Zelfs het bekijken van groen vanuit een gebouw zou al een positief effect hebben op onze mentale gesteldheid. Met andere woorden: groen helpt ons effectief te herstellen van vermoeidheid en stress, en maakt ons kalmer en geconcentreerder.

In Leiden hebben we gelukkig al veel mogelijkheden om in het park te wandelen en lekker tot rust te komen. Bovenstaand onderzoek laat echter zien dat je van groen eigenlijk nooit genoeg kunt hebben. Ontwikkelingen zoals het Singelpark, de Kweektuin Singelpark en de samenstelling van het Leidse bomenboek zijn dus niet alleen ‘leuk’, maar dragen ook sterk bij aan onze gezondheid, ons geluk en welbevinden. En daar gaat het natuurlijk om…

Meer weten? Lees het artikel ‘Easing Brain Fatigue with a Walk in the Park’ in The New York Times.

Bijdrage van Simone Pekelsma (@simonepekelsma)

4 Reacties op “Hersenmoe? Op naar het park!

  1. Zelden zulke kletskoek bij elkaar gezien. Het geklets probeert kennelijk een uitgave van tientallen euro’s te rechtvaardigen. In deze tijd van financiële problemen zouden de keuzes duidelijk elders moeten zijn.

  2. Pingback: Paalkampeerplaats | LEIDSE RUIMTE

  3. Pingback: Elke stadsboom redt jaarlijks een leven | LEIDSE RUIMTE

  4. Pingback: Redt elke stadsboom jaarlijks één leven? | LEIDSE RUIMTE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s